Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Sfaturi utile de la Radu Hatmanu. Curățarea cuptorului electric fără chimicale

© Sputnik / Miroslav RotariRadu Hatmanu
Radu Hatmanu - Sputnik Moldova
Abonare
Cei care se feresc de substanțe chimice, pot apela la un procedeu foarte simplu pentru a curăța cuptorul
Sfaturi utile de la Radu Hatmanu. Curățarea cuptorului electric fără chimicale

Amestecați sucul de lămâie cu puțină apă și turnați amestecul în tava de copt, încălziți cuptorul până la 100 de grade, dar atenție, (nu mai mult de 180 de grade!) și lăsați să clocotească amestecul până se evaporează, stingeți cuptorul și lăsați-l să se răcească un pic după care luați o cârpă curată și ștergeți-l bine. Rezultatul vă va surprinde plăcut.

O altă alternativă la substanțele chimice de curățare este bicarbonatul de sodiu care se găsește în orice gospodărie.

Se încălzește cuptorul până la aproximativ 50 de grade. Se iau câteva prosoape de bucătărie și se umezesc cu apă călduț, peste ele se presară un strat gros de bicarbonat și se lipesc de pereții cuptorului. Dacă între timp șervețelele de hârtie încep să se usuce și să se dezlipească de pe pereți, stropiți-le un pic cu apă cu ajutorul pulverizatorului.

Pentru a vedea dacă bicarbonatul a acționat suficient, dezlipiți cu atenție un colț și vedeți dacă grăsimea sau murdăria au rămas pe prosopul cu bicarbonat de sodiu. Dacă toată murdăria rămâne pe prosoapele de bucătărie, acestea se îndepărtează, iar cuptorul se șterge cu o cârpă umedă.

Tăvile de copt și grătarele de asemenea pot fi curățate cu bicarbonat de sodiu și apă caldă.

Rămânem în continuare în bucătărie, pentru că vreau să vă povestesc cum să curățăm tigăile și cratițele de arsură și murdărie, desigur tot cu ajutorul mijloacelor care le găsim în orice gospodărie.

Nu este un secret, chiar și celui mai bun bucătar poate să i se întâmple acest lucru, se ard cratițele sau tigăile. Cel mai des se întâmplă când fierbem laptele sau gătim o mămăligă și nu doar…

Atunci când murdăria este destul de profundă iar uneori pe tigăi sau cratițe se formează chiar cruste de arsuri, mulți apelează la chimicale, eu însă vă sfătuiesc să nu faceți același lucru. Sunt convins că în gospodăria fiecăruia dintre voi aveți toate mijloacele pentru curățare care vă vor cruța bugetul și nu în ultimul rând mediul ambiant.

Oțetul e și el mai ecologic decât substanțele chimice de curățare.

Amestecați bine într-un vas 50 grame de oțet concentrat cu 150 grame de apă și turnați acest amestec în vasul care urmează sa-l curățați acoperind astfel toată partea murdară. Puneți vasul la fiert și atunci când începe a clocoti opriți aragazul și lăsați substanța să-și facă efectul. Cam peste o jumătate de oră scurgeți amestecul și ștergeți oala de resturi cu o cârpă curată și umedă.

Atenție: La înfierbântarea oțetului se ridica vapori înțepători. Prin urmare, vă sfătui să nu inhalați acești vapori, păstrați o distanță considerabilă ca să nu vă afecteze ochii și, desigur, în timpul fierberii lăsați geamul deschis.

Pe cei care vor o alternativă oțetului, îi sfătuiesc să folosească bicarbonatul de sodiu. Turnați apă rece (cam de două degete) în oala care urmează să fie curățată, adăugați o lingură de bicarbonat și amestecați. Puneți vasul pe foc și încălziți soluția până la fierbere. Cum a început să dea în clocot, stingeți aragazul și lăsați amestecul sa-și facă efectul până se răcește. Scurgeți apa murdară și spălați oala cu un burete și apă curată.

Autor: Radu Hatmanu

Fluxul de știri
0