Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Pe cine deranjează mănăstirile de la Athos: decizia Parlamentului elen

© Sputnik / Владимир Федоренко / Accesați arhiva multimediaКафедральный собор Успения Пресвятой Богородицы (храм Протата) в городе Карее
Кафедральный собор Успения Пресвятой Богородицы (храм Протата) в городе Карее - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul elen a respins proiectul de lege care prevedea scutirea de impozite a mănăstirilor de pe muntele Atos

CHIȘINĂU, 15 aug — Sputnik. Parlamentul elen a respins inițiativa unui proiect de lege care prevede un regim de relaxare fiscală pentru mănăstirile de pe Sfântul Munte Athos, informează RIA Novosti citând portalul agionoros.ru.

Începând cu anul 2012, între autoritățile elene și monahii care viețuiesc pe Muntele Athos s-a iscat un conflict după ce au fost obligați să achite impozite la stat.

„În felul acesta, mănăstirile atonite vor trebui să plătească impozite la fel ca orice casă de investiții, cafenea sau club de noapte. Din cauza că povara fiscală este foarte mare, multe mănăstiri sunt într-o dificultate financiară și nu își pot continua activitatea filantropică și misionară", menționează sursa.

Proiectul de lege a fost inițiat de reprezentanții partidelor Syriza, "Elenii Liberi" și „Uniunea Centriștilor". Conform proiectului, toate imobilele care aparțin mănăstirilor atonite urmau a fi scutite de impozite.

Din 2012, în Grecia toate mănăstirile sunt obligate să achite impozite pe bunurile imobiliare. Această prevedere a provocat mai multe nemulțumiri în rândul grecilor unde marea majoritate a populației este creștin-ortodoxă. În Constituția acestei țări este scris că Ortodoxia este recunoscută drept religie oficială.

Fluxul de știri
0