Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Postul Sfintei Marii - care este adevărata semnificație și când a fost instituit

© Sputnik / Евгений ПанасенкоКэприянский Свято-Успенский Монастырь
Кэприянский Свято-Успенский Монастырь - Sputnik Moldova
Abonare
Creștinii ortodocși din Republica Moldova au intrat în perioada postului Sfintei Marii. Află care este durata acestuia, când a fost instituit oficial și care este adevărata semnificație a postului

CHIȘINĂU, 14 aug — Sputnik. Începând cu ziua de astăzi, creștinii ortodocși din țara noastră au intrat în perioada postului Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor ca Postul Sfintei Marii. În această perioadă, creștinii se pregătesc de cele două sărbători extrem de importante: Schimbarea la Față, marcată pe 19 august și Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare prăznuită în fiecare an pe 28 august.

Кафедральный собор Рождества Христова - Sputnik Moldova
Calendar Creștin Ortodox 2017: Cele mai importante sărbători din luna august

Acest post reprezintă unul dintre cele mai importante posturi pe care credincioșii trebuie să le țină de-a lungul anului. Ca durată este mai scurt decât Postul Paștelui și cel al Crăciunului.

Perioada acestui post a fost stabilită pentru prima dată în secolul al V-lea, odată cu dezvoltarea cultului Maicii Domnului. Atunci, durata acestuia era diferită pentru creștini. Cei din Antiohia obișnuiau să postească doar o zi, în timp ce creștinii din Ierusalim posteau timp de opt zile. Unii creștini obișnuiau să postească toată luna august, pe când alții făceau acest lucru în luna septembrie.

Decizia privind uniformizarea datei, dar și a duratei postului Adormirii Maicii Domnului a fost decisă în secolul al XII-lea, în cadrul sinodului local din Constantinopol din anul 1166. Lucrările Sinodului au fost conduse de către patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis.

Rânduiala slujbelor și semnificația postului

Calendar Creștin Ortodox pe anul 2017 - Sputnik Moldova
Calendar Creștin Ortodox 2017

Slujba de Vecernie în perioada acestui post este săvârșită împreună cu cele două Paraclise ale Fecioarei Maria, iar în ajunul zilei de 28 august se face și Prohodul Maicii Domnului.

Scopul acestui post nu se rezumă doar la înfrânarea de la anumite mâncăruri, ci în primul rând de la lucrurile care ne îndepărtează de Dumnezeu. Deși e post, creștinii nu ar trebui sa fie mâhniți de faptul ca nu vor mânca de „dulce", deoarece prin post și rugăciune ne vom putea bucura de darurile pe care Dumnezeu ni le va oferi.

Tot astăzi este prăznuită scoaterea cinstitei Cruci a Domnului, zi în care Biserica a rânduit post alimentar aspru.

Fluxul de știri
0