Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Guvernatorul Băncii Centrale, făcut de rușine: "A turnat la Washington"

© AFP 2022 / DANIEL MIHAILESCUMugur Isărescu
Mugur Isărescu - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Un premier dezvăluie: "L-am chemat pe Mugur Isărescu şi l-am informat" (...) a doua zi "mă trădase, sunase la Washington şi mă dăduse în primire"

CHIȘINĂU, 12 aug — Sputnik, Dragoș Dumitriu. "Aşa a început trădarea" este titlul unui articol publicat recent de cunoscutul ziarist Gheorghe Smeoreanu, unul dintre cei mai longevivi conducători de ziare și realizatori Tv din Argeș și Vâlcea. Smeoreanu a scris o carte de memorii a lui Nicolae Văcăroiu — "România, jocuri de interese".

Dar, memoriile au și ele capitole nescrise, iar Smeoreanu, care a reținut și asemenea capitole pe care fostul premier nu a dorit să fie publicate — ei bine s-a hotărât să le scoată la iveală în publicația "Criterii Naționale"

"Lucrând la această carte, Nicolae Văcăroiu mi-a spus multe lucruri şi despre mulţi, cu rugămintea să rămână off record şi aşa au rămas", spune Smeoreanu, car adaogă "probabil că dacă aş scrie încă o carte cu ceea ce am aflat atunci, fără permisiunea de a publica, ar roşi mulţi".

Unul dintre cele mai importante "lucruri nespuse" se referă la nimeni altul decât Mugur Isărescu, personaj cheie a României chiar de începuturile transformărilor de după 1990. "Voi divulga doar un scurt episod, scurt dar de o mare încărcătură simbolică", scrie Smeoreanu, care relatează următorul episod povestit, sub promisiunea tăcerii, de Văcăroiu, în 1998.

„România era într-o situaţie delicată, vapoarele cu motorină aşteptau pe mare să achităm factura", spunea Văcăroiu. "M-am gândit să iau un împrumut de la Nomura (unul dintre cel mai mari holdinguri financiare din lume, grup japonez, n.n.), erau condiţii avantajoase şi nu mi se cerea nimic în schimb. L-am chemat pe Mugur Isărescu şi l-am informat despre intenţia mea".

Totul firesc până acum — premierul care caută să găsească o soluție financiară cât mai favorabilă, în condițiile în care România era ținta creditorilor atlantiști — FMI și Banca Mondială. Gestul lui Văcăroiu de a accesa fonduri de la concurența orientală era fără îndoială unul de curaj. Dar, atenție la ce urmează. Continuă Văcăroiu:

"L-am chemat pe Mugur Isărescu. Era pe la prânz. A doua zi când am ajuns la birou, la ora 7, mă aştepta reprezentantul FMI. Omul nostru (Isărescu, n.n.) mă trădase, sunase la Washington şi mă dăduse în primire."

Faptul este extrem de grav pentru imaginea lui Isărescu — deci necesită o replică urgentă. Dar, iată și de ce Smeoreanu s-a decis să facă public acest fragment incriminant.

"Mugur Isărescu, continuă şi după un sfert de veac să ne ia de proşti, vorbindu-ne în derâdere", scrie Smeoreanu — "nu poţi caracteriza altfel recenta declaraţie că băncile nu plătesc impozit fiindcă nu fac profit".

Din astfel de mici sau mari episoade s-a plămădit amara trădare a României, scrie în final Gheorghe Smeoreanu cel care l-a ajutat pe Nicolae Văcăroiu să dezvăluie sau să previoneze în carte jocurile de interese sau "evenimentele economice şi sociale care s-au derulat în ultimii 20 de ani România".

Fluxul de știri
0