Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Află ce coșmar te așteaptă dacă faci la dreapta pe acest drum

© Sputnik / Vladimir PolusatovIntersecție în satul Slobozia Mare din raionul Cahul
Intersecție în satul Slobozia Mare din raionul Cahul - Sputnik Moldova
Abonare
Drumul de la vama Giurgiulești la Chișinău trece prin mai multe sate din lunca Prutului, iar la un moment dat, deplasându-vă pe acest traseu, vă veți pomeni în fața acestui indicator, iar de decizia pe care o veți lua va depinde dacă veți ajunge cu bine sau nu în capitală

CHIȘINĂU, 10 aug — Sputnik. Indicatorul din imaginea de mai sus se află la o intersecție din satul Slobozia Mare, raionul Cahul, și este instalat pentru conducătorii auto care se deplasează spre orașele Cahul, Chișinăului, precum și alte localități pe direcția respectivă.

Un conducător auto care nu cunoaște subtilitățile circulației rutiere din Republica Moldova nu poate să înțeleagă altceva, decât faptul că pentru a ajunge la Chișinău, aici trebuie să faci la dreapta. Panoul informativ respectiv mai sugerează un detaliu, la care, de regulă, nu sunt prea atenți conducătorii mijloacelor de transport de dimensiuni mici și medii — nu poți merge înainte, dacă greutatea mijlocului de transport pe care îl conduci este mai mare de 20 de tone. Atât.

© Sputnik / Vladimir PolusatovIntersecție în satul Slobozia Mare din raionul Cahul
Intersecție în satul Slobozia Mare din raionul Cahul - Sputnik Moldova
Intersecție în satul Slobozia Mare din raionul Cahul

Lipsa altor informații la această intersecție face ca orice șofer neavizat să creadă că cel mai scurt și cel mai important drum spre Chișinău, din acest loc, este cel indicat pe panoul informativ, înaintea căruia este montat un alt indicator rutier, care confirmă această „presupunere”.

Însă, peste câteva minute după ce ai virat la dreapta, începe un adevărat coșmar. După ieșirea din localitate (din Slobozia Mare), pornești în direcția orașului Vulcănești, iar drumul devine din ce în ce mai impracticabil. Provocarea este cu atât mai mare, cu cât mașina îți este mai joasă. După circa 20 de minute de condus automobilul pe un drum infernal, ajungi la prima intersecție, unde drumul se bifurcă: la stânga mergi spre Vulcănești (și spre Chișinău), iar la dreapta spre Reni. De la această intersecție drumul spre Vulcănești devine cu adevărat catastrofal…

© Photo : Google mapHarta traseului Slobozia Mare - Vulcănești, captură ecran
Harta traseului Slobozia Mare - Vulcănești, captură ecran - Sputnik Moldova
Harta traseului Slobozia Mare - Vulcănești, captură ecran

Ca să ajungi la Chișinău pe acest traseu trebuie să parcurgi, așa cum ești informat de autoritățile moldovenești, 211 kilometri. Drumul este atât de distrus, încât la un moment dat realizezi că ar fi mai sigur pentru tine, dar și pentru mijlocul de transport, să faci cale întoarsă. Însă astfel va proceda doar cel care știe că, mergând în direcția orașului Cahul, de asemenea poți să ajungi la Chișinău. Iar cel care nu știe își va încerca „norocul” până la capăt.

Marea enigmă din această intersecție este că autoritățile nu au catadicsit să informeze participanții la trafic că, de fapt, mergând în direcția Cahul, vei ajunge la Chișinău mult mai repede și pe un drum mult mai bun decât cel sugerat de indicatoarele rutiere. Asta se datorează inclusiv distanței mai mici. Pentru a vă convinge, vedeți harta de mai jos — aveți de parcurs 205 kilometri dacă mergeți în direcția Cahul, adică dacă nu respectați îndemnurile indicatoarelor rutiere, în loc de cei 211:

© Photo : Google mapHarta traseului rutier Slobozia Mare - Chișinău, captură ecran
Harta traseului rutier Slobozia Mare - Chișinău, captură ecran - Sputnik Moldova
Harta traseului rutier Slobozia Mare - Chișinău, captură ecran

Potrivit Ministerului moldovean al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, în 2017, pe traseul Vulcănești — Slobozia Mare urmau să demareze lucrări de reparație. La ora actuală nimeni de la minister nu a putut să ne spună cu exactitate când vor demara aceste lucrări.

De fapt, drumul „sugerat cu insistență" prin indicatoarele rutiere din această intersecție este pentru mijloacele de transport de mare tonaj. Camioanele mari sunt obligate să ocolească mai multe sate din lunca Prutului.

De ce ar trebui să fie informați despre asta și ceilalți conducători auto!? Ca să învețe cumva din propria greșeală? Chit că riscă o experiență extrem de amară — să li se defecteze mașina în drum. Unde mai pui că asta s-ar putea întâmpla la miezul nopții, inclusiv iarna, iar în mașină ar putea fi cineva bolnav, care are nevoie să ajungă urgent la un medic, sau în mașină ar putea fi copii mici…

Este de menționat și faptul că traseul Vulcănești — Slobozia Mare este unul important pentru economia Republicii Moldova.

© Sputnik / Константин Чалабов / Accesați arhiva multimediaDrum distrus
Drum distrus - Sputnik Moldova
Drum distrus
Fluxul de știri
0