Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: Învăţământul universitar din Moldova este într-o criză profundă

© Sputnik / Miroslav RotariВиктор Степанюк
Виктор Степанюк - Sputnik Moldova
Abonare
În Moldova s-a redus numărul studenţilor. Anul acesta au absolvit liceele circa 18 mii de elevi, dintre care aproximativ 13 mii au susținut bacalaureatul
Expert: Învățământul universitar din Moldova este într-o criză profundă

Decanul Facultății Relații Internaționale de la IRIM și fost vicepremier al Republicii Moldova, Victor Stepaniuc, a explicat pentru Sputnik Moldova la ce poate duce un număr atât de mic de candidați la studii universitare.

El a subliniat că este cel mai mic număr de absolvenți pe care l-a avut Moldova în ultimii 50 de ani.

"Situația în învățământ universitar şi preuniversitar este extrem de complicată. În baza acestor absolvenți se formează contingentul de studenți la universități, colegii şi școlile profesionale. Acei circa 13 mii care au absolvit cu rezultate bune și au susținut bacalaureatul aleg să-și continue studiile în alte state. Cinci-şapte mii de absolvenți de obicei pleacă în România, Rusia, Bulgaria, Franța și în alte state", a afirmat Stepaniuc.

El a precizat că în Moldova rămân aproximativ şase-şapte mii de absolvenți. Probabil mai sunt și câteva mii care nu au fost admişi în anii precedenți, dar asta nu va soluţiona situaţia.

Problema respectiva va crea mari probleme colectivelor pedagogice şi universităților. Va duce la reducerea salariilor, reducerea normelor didactice şi la închiderea multor specialități. Suntem in faza unei crize profunde a învățământului universitar, a declarat Stepaniuc.

Fluxul de știri
0