Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Guvernul Republicii Moldova se pregătește de un nou recensământ al populației

© Sputnik / Miroslav RotariЛето
Лето - Sputnik Moldova
Abonare
Biroul Național de Statistică a propus spre dezbatere publică Proiectul Hotărârii de Guvern cu privire la instituirea Comisiei naționale pentru recensăminte, Runda mondială 2020

CHIȘINĂU, 8 aug – Sputnik. Biroul Național de Statistică (BNS) a demarat procesul de pregătire pentru desfășurarea Recensământului General Agricol și a Recensământului Populației și al Locuințelor din Runda mondială 2020. Runda mondială 2020 cuprinde o serie de obiective și activități inter-conexe, menite să asigure că statele membre organizează cel puțin un recensământ agricol în perioada 2016-2025 și un recensământ al populației și al locuințelor în perioada 2015-2024.

Conform recomandărilor ONU, recensămintele se organizează o dată la 10 ani. Programul Rundei mondiale 2020 pentru recensământul populației și al locuințelor a fost aprobat de Comisia de Statistică a ONU și adoptat de Consiliul Economic și Social al Națiunilor Unite.

Люди в городе - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Datele oficiale ale recensământului: populația Moldovei a scăzut considerabil

Recensământul populației și al locuințelor este una din sursele de date indispensabile pentru elaborarea, implementarea și monitorizarea politicilor și a programelor destinate dezvoltării socio-economice. Este o sursă importantă de furnizare a datelor dezagregate, necesare pentru măsurarea progresului Agendei pentru dezvoltare durabilă 2030, în special în contextul evaluării situației celor mai vulnerabile categorii ale populației.

Recensământul general agricol este necesar pentru evaluarea situaţiei în agricultură și furnizarea către factorii de decizie a informaţiei privind asigurarea dezvoltării durabile, atât a agriculturii, sectorului rural, cât şi a economiei ţării în ansamblu.

Republica Moldova, în cadrul Rundei mondiale 2010, a efectuat Recensământul General Agricol în anul 2011 și Recensământul Populației și Locuințelor în anul 2014. 

”Efectuarea unui recensământ necesită planificare și realizarea unui șir de activități cu cel puțin 4-5 ani înainte de anul desfășurării recensământului. În acest context, Biroul Național de Statistică propune instituirea Comisiei naționale pentru recensăminte, care va fi responsabilă de stabilirea perioadei de efectuare a recensămintelor, examinarea proiectelor de acte legislative și normative cu privire la organizarea şi efectuarea recensămintelor, examinarea bugetelor și a surselor de finanțare pentru acoperirea cheltuielilor necesare efectuării recensămintelor”, menționează instituția.

Proiectul hotărârii prevede aprobarea componenței nominale și a regulamentului cu privire la activitatea comisiei, care stabilește obiectivul, atribuţiile, drepturile, precum şi modul de funcţionare a Comisiei naţionale pentru recensăminte.

Fluxul de știri
0