Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Important: Agenții economici vor obține mai ușor statutul de exportator aprobat

© Sputnik / Igor Zarembo / Accesați arhiva multimediaКонтейнеры. Архив
Контейнеры. Архив - Sputnik Moldova
Abonare
În Moldova, 14 agenți economici beneficiază de facilitățile prevăzute de statutul de exportator aprobat

CHIȘINĂU, 8 aug – Sputnik. Procedura de obținere a statutului de exportator aprobat a fost simplificată. Deținerea certificatului de exportator aprobat îi acordă agentului economic dreptul de a confirma originea preferențială a mărfurilor exportate, prin completarea declarațiilor de origine, indiferent de valoarea mărfurilor tranzacționate, fapt ce exclude necesitatea obținerii certificatului de origine de la organul vamal.

Fruit and vegetable shop in Omsk. File photo - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Veste bună pentru agricultorii din Moldova care exportă producția în Rusia

Astfel, în rezultatul modificărilor la Codul Vamal, promovate de către Serviciul Vamal al Republicii Moldova, de acest statut vor putea beneficia exportatorii care derulează tranzacții de export de cel puțin un an, comparativ cu termenul de trei ani până în prezent.

O altă simplificare se referă la reducerea frecvenței efectuării exporturilor preferențiale, care erau necesare pentru examinarea eligibilității agentului economic în vederea acordării statutului facilitar prenotat. Prin urmare, pentru obținerea Certificatului de Exportator Aprobat va fi suficientă confirmarea efectuării a cel puțin 5 exporturi preferențiale în decurs de 3 luni calendaristice consecutive, fiind astfel anulată condiția realizării a 30 de tranzacții similare,  prevăzute anterior.

De asemenea, a fost exclusă cerința privind lipsa datoriilor exportatorului față de bugetul public național, precum și cea referitoare la obligativitatea organului vamal de a efectua auditul post-vămuire a activității economice a exportatorului aprobat cel puțin o dată pe an. În aceste condiții, controlul ulterior va fi realizat în baza analizei de risc sau a rezultatelor verificărilor ulterioare efectuate în cadrul cooperării administrative.

 

Fluxul de știri
0