Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Eclipsa de lună pe care o vor putea vedea și moldovenii, transmisă live

© Sputnik / Maxim Blinov / Accesați arhiva multimediaФаза солнечного затмения, наблюдаемая в Москве
Фаза солнечного затмения, наблюдаемая в Москве - Sputnik Moldova
Abonare
O eclipsă parţială de Lună va avea loc în această seară, vizibilă și în Republica Moldova, pentru aproximativ două ore, dacă cerul nu va fi noros: Eclipsa va ajunge la potențialul maxim în jurul orei 21.20, când partea inferioară a discului selenar va căpăta o culoare portocalie roşiatică

CHIȘINĂU, 7 aug — Sputnik. O eclipsă parțială de Lună, ce va fi vizibilă din Europa, Africa și Australia, va avea loc pe 7 august. Ea va putea fi vizionată live pe Internet, prin intermediul transmisiunii Observatorului Astronomic al Muzeului Vasile Pârvan din Bârlad.

Eclipsa va începe în jurul orei 18.49, când luna nu a răsărit încă, iar fenomenul va ajunge la potențialul maxim în jurul orei 21.20, când partea de jos a discului selenar va căpăta o culoare portocalie roşiatică.

„Luna va intra în penumbra Pământului la ora 20.22, când răsare dinspre orizontul est-sud-est, iar din acel moment eclipsa va putea fi observată şi de pe teritoriul ţării noastre, inclusiv din Iaşi. Ieşenii vor putea urmări acest fenomen spectaculos până la 22.18, când Luna va ieşi din penumbra Pământului, iar eclipsa se va încheia la 23.51”, scrie ziaruldeiasi.ro.

Aceste eclipse de lună nu sunt foarte rare, din 2003 şi până în prezent fiind observate de pe teritoriul României 21 de eclipse, aceasta fiind cea de-a 22-a. Următoarea eclipsă este anunţată pentru data de 31 ianuarie 2018, fiind o eclipsă totală, însă locuitorii României și Republicii Moldova vor putea vedea doar ultima parte a acesteia. 

Această eclipsă parțială va putea fi observată în țara noastră chiar de la începutul ei, maximumul fenomenului producându-se la ora 21.20. Magnitudinea eclipsei va fi 0.252, cu o acoperire la faza maximă de 25.2%, susține Dumitru Ciprian Vîntdevară, muzeograf la Observatorul Astronomic din Bârlad, potrivit Agerpres.

Fluxul de știri
0