Polonia amenință SUA că va renunța la achiziționarea sistemelor Patriot

© Sputnik / Игорь Зарембо / Accesați arhiva multimediaАмериканские ракеты Patriot размещены в Польше
Американские ракеты Patriot размещены в Польше - Sputnik Moldova
Abonare
Polonia amenință în termeni duri SUA cu renunțarea la achiziția sistemelor de apărare antiaeriană Patriot

CHIȘINĂU, 4 aug — Sputnik. Ministerul Apărării al Poloniei s-a adresat cu o scrisoare Pentagonului în care amenință că va renunța la achiziția sistemelor de apărare antiaeriană Patriot, în cazul în care Washingtonul nu va transmite tehnologiile în cadrul înțelegerii, anunță portalul Defense News, cu referirela textul documentului.

Праздничные мероприятия, посвященные 105-й годовщине со дня рождения Ким Ир Сена, в КНДР - Sputnik Moldova
Australia a ajuns ținta rachetelor nucleare ale Coreei de Nord

Semnarea acordului dintre cele două state cu privire la livrarea sistemelor de apărare antiaeriană Patriot a avut loc la începutul lunii iulie, în timpul vizitei oficiale a lui Donald Trump. Sistemele urmeazăsă fie transmise Varșoviei până în anul 2022.

Potrivit publicației, ministerul Apărării a expediat scrisoarea direcției cooperării militare a Ministerului Apărării al SUA pe 15 iulie. În aceasta se arată că SUA trebuie să transmită Poloniei elementele tehnologiei sistemului complex de control și sistemului radar PAC-3, precum și a lansatoarelor de rachete. Ulterior, ar urma să fie convenite condițiile de transmitere a informației secrete care va permite transferarea în Polonia a producției rachetelor SkyCeptor și radarelor în baza nitrură de galiu.

"Incapacitatea de a realiza aceste prevederi va duce la refuzul propunerii, ceea ce va afecta procesul de livrări în cadrul programului", citează portalul scrisoarea autorităților poloneze.

După ce conținutul scrisorii a ajuns în presă, Ministerul Apărării al Poloniei a publicat pe site-ul său oficial o declarație în această problemă în care încearcă să utilizeze formulări mai puțin dure. În textul său se menționează că Polonia „va continua negocierile în spiritul unei înțelegeri reciproce". Ministerul a mustrat presa pentru răspândirea textului scrisorii, gest prin care s-ar încerca înrăutățirea relațiilor dintre cele două țări și utilizarea selectivă a unor fragmente din corespondența dintre autoritățile Poloniei și SUA.

Fluxul de știri
0