Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Zile negre pentru Chiril Lucinschi, îl pasc 10 ani de închisoare

© Sputnik / Мирослав РотарьКирилл Лучинский
Кирилл Лучинский - Sputnik Moldova
Abonare
Procurorii au trimis în instanță dosarul în care fostul deputat PLDM, Chiril Lucinschi, este acuzat de spălare de bani în proporții deosebit de mari

CHIȘINĂU, 1 aug – Sputnik. Procuratura Anticorupție a trimis în judecată cauza penală de învinuire a lui Chiril Lucinschi, fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, reţinut acum două luni în dosarul fraudelor de la BEM, Banca Socială şi Unibank.

Procuratura anunță că, potrivit probelor, fostul parlamentar, fiind gestionarul și beneficiarul efectiv al companiilor Toast Delux SRL şi IPA International Project Agency, având scopul dobândirii mijloacelor băneşti, sustrase prin fraudă din sistemul bancar, împreună cu persoane interpuse, ar fi comis spălare de bani în următoarele circumstanţe:

În intervalul anilor 2012 – 2014, mai multe companii off-shore, în temeiul unor contracte fictive de prestare a serviciilor de consultanţă, au transferat companiei nerezidente IPA International Project Agency, cu conturi deschise în Liechtenstein 440 de mii de dolari. Analizând traseul banilor, s-a constatat că aceştia provin din creditele neperformante, sustrase în acea perioadă de la BEM, Unibank şi Banca Socială prin intermediul unor companii off-shor.

Chiril Lucinschi - Sputnik Moldova
Politică
Lucinschi pledează nevinovat, dar va mai sta 30 de zile în arest la domiciliu

De asemenea, s-a mai stabilit că, în 2013, compania Toast Delux SRL, beneficiar al căreia este fostul deputat, ar fi dobândit de la Unibank un alt credit, fără gaj, în valoare de 5 milioane de lei. Ulterior, mijloacele financiare au fost convertite şi transferate prin intermediul unui grup de companii către o companie nerezidentă. În final, 401 650 de dolari ajung pe conturile Rouseau Alliance LP care, la rândul ei, transferă aceşti bani către Banca de Economii, având ca scop cesionarea creditelor neperformante.

”Informaţiile acumulate indică asupra bănuielii rezonabile că numitul, împreună că trei persoane interpuse, ar fi comis spălare de bani în proporţii deosebit de mari, infracţiune ce prevede, pentru persoanele declarate vinovate de instanţă, până la 10 ani de închisoare”, anunță procuratura într-un comunicat de presă.

Totodată, Chiril Lucinschi este cercetat şi pentru încălcarea regimului juridic de declarare a averii, pe motiv că în declaraţia sa de avere a tăinuit calitatea sa de proprietar al societăţilor comerciale Toast Delux SRL şi IPA International Project Agency, despre care se presupune că ar fi fost implicate în frauda bancară, precum şi pentru nedeclararea sumelor de bani parvenite pe conturile acestora, care au fost folosiţi în scopuri personale pentru achitarea studiilor copiilor săi în străinătate.

Fluxul de știri
0