"Timp de 25 de ani, autoritățile tot luptă cu acest fenomen, dar nu prea reușesc. Au fost inventate multe mecanisme. De exemplu, fișa angajaților, apoi controale, amenzi. Dau salarii în plic, în special, ai noștri, cei străini de obicei nu practică acest lucru", a menţionat Ioniţă.
Potrivit lui, oamenii noștri s-au învățat cum să evite toate aceste plăți. Acum autoritățile au venit cu o inițiativă care, în opinia economistului, este una din cele mai bune.
"Majorează fondul de salarizare. Timp de un an sau doi, angajatorii să aibă o reducere la plata asigurărilor sociale şi medicale — aşa să le ajutăm să intre în cadrul legal", a subliniat specialistul.
Ioniţă a mai spus că tichetele de masă sunt o soluție în această situație. Angajatorul nu va plăti salarii mari, ci va oferi aceste tichete de masă, iar statul va micșora impozitele.
El a precizat că numărul salariaților în Republica Moldova este foarte mic — aproximativ 600 de mii de oameni. Încă vreo 500 de mii sunt așa numiți autoangajați. Care lucrează undeva, daar că neoficial.