Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Exclusiv: Șeful cancelariei Casei Romanov, despre incidentul cu artiștii ruși

© Photo : president.gospmr.orgDirectorul cancelariei Casei Imperiale Ruse, Alexandr Zakatov
Directorul cancelariei Casei Imperiale Ruse, Alexandr Zakatov - Sputnik Moldova
Abonare
De ce delegația cancelariei Casei Imperiale Romanov nu a fost admisă în Republica Moldova și ce cadou nu au putut aceștia să-i transmită mitropolitului Vladimir? Un comentariu exclusiv pentru Sputnik Moldova.

CHIȘINĂU, 28 iul — Sputnik. Delegația cancelariei Casei Imperiale Romanov nu a fost admisă în Republica Moldova. poliția de frontieră le-a refuzat intrarea în țară, menționând că membrii delegației nu au indicat care este scopul vizitei.

Joi, un grup de artiști ruși, din care fac parte Dmitri Dunaev, Laisan Mingazova, Irina Maslova și eroul Uniunii Sovietice Vladimir Badoevici Gasoian, au aterizat la Chișinău pentru a merge în regiunea transnistreană într-o misiune de binefacere. Artiștii însă au fost opriți de Poliția de Frontieră. Ofițerii Poliției de Frontieră le-a spus că nu le permit să pătrundă în Republica Moldova dat fiind că nu au indicat care este scopul vizitei.

Sputnik Moldova l-a contactat pe directorul cancelariei Casei Imperiale Ruse, Alexandr Zakatov.

O încălcare evidentă a legii

Alexandr Zakatov a anunțat că împreună cu membrii delegației Casei Imperiale Ruse, în Moldova au mai aterizat formația cunoscutului compozitor, artistului emerit al Rusiei Dmitri Dunaev, dar și politologul Bogdan Bespaliko.

"Fiecare era cu agenda sa, dar s-a întâmplat să fie împreună. Cum am ajuns, am fost opriți și controlați", spune interlocutorul.

Potrivit lui, rușilor le-a fost închis accesul în republica Moldova chiar dacă ei nu dețineau obiecte ilegale, nu aveau idei sau scopuri ilegale.

"Ne-a spus că noi nu am fi indicat scopul vizitei. Dar este fals pentru că noi am indicat scopul de bază al vizitei noastre: să vizităm locurile sfinte și de importanță istorică și să desfășurăm acțiuni de filantropie ale Casei Imperiale Ruse în Transnistria".

Cinci ore în aeroport

Directorul cancelariei Casei Imperiale Ruse, Alexandr Zakatov, a mai spus că membrii delegației au mai fost întrebați dacă cunoscu faptul că sunt marcați 25 de ani e la instalarea misiunii de menținere a păcii și eu au răspuns afirmativ.

"Noi considerăm că participarea la aceste manifestații nu constituie o ilegalitate și asta poate fi una din scopurile vizitei noastre. Dar scopul de bază al vizitei, și lucrul acesta a fost demonstrat pe parcursul multor ani, este desfășurarea acțiunilor filantropice", a explicat Zakatov.

Dar, mai spune el, aceste argumente nu au fost luate în considerare.

"Am fost ținuți în aeroport timp de cinci ore, după care am fost trimiși la Moscova. Din punctul nostru de vedere, aceasta este o acțiune ilegală și neîntemeiată. Noi nu am încălcat nicio lege, nu suntem persoane non grata, deci nu exista nici un temei pentru a ni se interzice accesul pe teritoriul Republicii Moldova", a spus Zakatov.

Cadoul pentru Mitropolitul Vladimir

Interlocutorul a mai spus că delegația cancelariei Casei Imperiale Ruse efectuează astfel de vizite din 2008.

"Am dorit să-l felicităm pe mitropolitul Vladimir cu ocazia zilei numelui, dar am fost informați că el este la Sankt-Petersburg, la ședința sfântului sinod. Îi aduceam un cadou: cărți de istorie a Bisericii, pe care intenționam să i le transmit prin intermediul reprezentantului Mitropoliei, care urma să ne întâmpine la Chișinău. Dar nu ne-au oferit posibilitatea să ne întâlnim cu el și să-i transmitem aceste cărți", a mai spus Zakatov.

Planul vizitei

Directorul cancelariei Casei Imperiale Ruse, Alexandr Zakatov, a mai declarat că membrii delegației urmau să se întâlnească și cu Arhiepiscopul de Tiraspol și Dubăsari, Sava, să meargă la slujba de ziua sfântului Vladimir. În afară de aceasta, ei planificau să viziteze cetatea Tighinei, unde urmau să cinstească memoria luptătorilor din secolul 18, care au apărat acest pământ.

"Bineînțeles, planificam să ne întâlnim cu conducerea Transnistriei, cu care să discutăm nu chestiuni politice, ci strict sociale și culturale, istorice și memorialistice. Așa cum am făcut întotdeauna. De când întreprindem aceste vizite, și sunt deja vreo 10 ani de când venim aici, niciodată nu am făcut declarații politice. Și nici legile nu le-am încălcat", a mai spus Zakatov.

Răspuns la interdicția de a intra în Republica Moldova

Zakatov a spus că de acest incident nu poate fi făcut responsabil tot poporul moldovean.

"Desigur că noi calificăm acest incident ca un act de neprietenie nu doar față de noi, ci și față de Rusia. Dar, în niciun caz, noi nu considerăm că de acest incident este responsabil poporul Moldovei", a menționat directorul cancelariei Casei Imperiale Ruse.

În opinia lui, "faptul că o parte din conducerea Republicii Moldova admite astfel de acțiuni influențează negativ imaginea țării. Nicăieri în lume o atsfel de obrăznicie nu este salutată", a mai spus Zakatov.

"Cunoaștem că președintele Republicii Moldova și-a exprimat protestul față de această acțiune. Noi îi mulțumim domnului președinte pentru această reacție", a mai spus Zakatov.

© Photo : president.gospmr.orgDirectorul cancelariei Casei Imperiale Ruse, Alexandr Zakatov (dreapta)
Directorul cancelariei Casei Imperiale Ruse, Alexandr Zakatov (dreapta)  - Sputnik Moldova
Directorul cancelariei Casei Imperiale Ruse, Alexandr Zakatov (dreapta)

Fluxul de știri
0