Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dispute în jurul noului operator de taxi din Moldova. Reacția ministerului

© Photo : Facebook / Sergiu BucataruANTA verifică șoferii Yandex Taxi
ANTA verifică șoferii Yandex Taxi - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor atestă mai multe ilegalități la prestarea serviciilor de taxi de către noul operator care s-a lansat în Moldova

CHIȘINĂU, 26 iul – Sputnik. Viceministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Sergiu Bucătaru, a declarat că noul serviciu de taxi, lansat la Chișinău, ”îi creează anumite dubii privind legalitatea serviciilor prestate”.

Normele de bază ale activității de transport rutier în regim de taxi în mare parte sunt reglementate de Codul Transporturilor Rutiere, care stipulează că transporturile rutiere de persoane sau bunuri în regim de taxi sunt executate contra cost, de regulă, în interiorul unei localităţi, numai de către operatori de transport rutier care deţin licenţă de transport rutier.

Totodată, în conformitate cu prevederile art. 81 din Cod, la efectuarea transportului rutier în regim de taxi se admit autoturismele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

a) sunt dotate cu aparate de taxat în stare de funcționare legalizate, verificate metrologic şi înregistrate la organul fiscal teritorial;

b) sunt dotate cu lampă de taxi în stare funcţională, conform prevederilor Regulamentului transporturilor rutiere de persoane şi bagaje;

c) dispun de însemnele, înscrisurile, elementele de culoare ale caroseriei şi dotările specificate în Regulamentul transporturilor rutiere de persoane şi bagaje.

Un alt aspect important, care este reglementat de art. 83 al Codului, indică că la efectuarea transportului rutier de persoane în regim de taxi, operatorul de transport rutier are obligația să deţină la bordul vehiculului rutier, pe toată durata transportului:

a) copia conformă a licenţei de transport rutier, în original;

b) certificatul de competenţă profesională al conducătorului auto, valabil;

c) foaia de parcurs, de modelul prevăzut în Regulamentul transporturilor rutiere de persoane şi bagaje.

”Prin urmare, raportând prevederile legale enunțate la autovehiculele serviciului ”Yandex. Taxi”, vreau să comunic că din cele trei autovehicule, care au fost staționate în apropierea Aeroportului Internațional Chișinău, de către inspectorii ANTA pentru verificări, s-a constatat că niciuna din prevederile Codului Transporturilor Rutiere nu este respectată de către acești transportatori, fapt ce-mi creează anumite dubii privind legalitatea serviciilor prestate, precum și cu privire la aptitudinile conducătorilor auto, care se află la volanul acestor unități de transport”, a declarat viceministrul.

© Photo : Facebook / Sergiu BucataruANTA verifică șoferii Yandex Taxi
ANTA verifică șoferii Yandex Taxi - Sputnik Moldova
1/2
ANTA verifică șoferii Yandex Taxi
© Photo : Facebook / Sergiu BucataruANTA verifică șoferii Yandex Taxi
ANTA verifică șoferii Yandex Taxi - Sputnik Moldova
2/2
ANTA verifică șoferii Yandex Taxi
1/2
ANTA verifică șoferii Yandex Taxi
2/2
ANTA verifică șoferii Yandex Taxi

Totodată, Inspectorii ANTA în cadrul controlului efectuat au constatat că unitățile de transport vizate au încălcat inclusiv normele stabilite la art. 84 al Codului, prin care se interzice amplasarea, în interiorul și/sau pe caroseria unui vehicul rutier pentru care nu se deține copia conformă a licenței de transport rutier valabilă, a însemnelor, înscrisurilor, dotărilor și a accesoriilor specifice vehiculelor care efectuează transport rutier în regim de taxi.

Ministerul Transporturilor salută operatorii de transport rutier care prestează servicii de înaltă calitate în condițiile cadrului legal. 

Fluxul de știri
0