Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ro Nin Terente: Sunt o gâză și scopul meu e să învăț să zbor

© Facebook / Ro Nin TerenteRo Nin Terente
Ro Nin Terente - Sputnik Moldova
Abonare
Pe autostrada minții, gândurile lui stau în ambuteiaj. El este Ro Nin Terente, un scriitor nonconformist din Republica Moldova

Recent și-a lansat ”#epistolecătrenimeni”, o carte de colecție în doar 333 de exemplare. Ro Nin Terente a acceptat să răspundă cu cea mai mare doză de sinceritate la întrebările jurnalistei Cristina Bumbu-Dănuță.

- Ro Nin Terente este numele adevărat sau pseudonim?

— Pseudonim. 

- De ce te-ai apucat de scris?

— Am obosit să prășesc, să sap, să car pietre, să încarc vagoane, voiam să încerc și altceva. Am încercat și mi s-a părut la fel de greu, doar că nu-mi rupe spatele așa.

- Cum vine inspirația în capul lui Ro Nin Terente? Prin undele wi fi?

— Pe mine mă inspiră oamenii, evenimentele din viața mea, discuțiile, femeia, băutura bună, drumurile, certurile și filmele vechi. În toate se poate găsi inspirație.

-Spune-mi câte un vers, din poeziile tale, care te ar caracteriza mai întâi ca om, apoi ca artist?

— Ca om: "Sunt o gâză și scopul meu e să-nvăț să zbor/ Dar încă mă ard făcliile viciilor".

 Ca artist: "Fac asta să-ți rămână-n amintire/ Că muream de foame, dar muream cu iubire".

- Creația ta e diferită, mai greu de înțeles. Cât de mult contează pentru tine critica celor din jur?

— La început conta mai mult, acum m-am învățat să filtrez informația. Cel puțin pot spune cu mâna pe inimă că nu mă mai supără nimic. Am auzit tot ce se putea auzi despre ceea ce fac și totuși asta nu m-a oprit, n-a făcut-o pentru că într-adevăr cred că există doar două căi de-a răzbate în artă: să furi din alții și să-mbunătățești asta, sau să-i faci pe alții să fure din tine. Am ales să rămân fidel stilului meu puțin afon și ilogic pentru ochii nepregătiți și destul de curios și indubitabil pentru cei care au ochi să vadă.

- Cum răspunzi la întrebarea "Ce-ai face dacă, cel pe care-l simți nu te mai simte?", pe care tu o acorzi cititorului în cartea "#epistolecătrenimeni".

— Am trecut prin asta ș-am ajuns la concluzia că nu trebuie să-ncerci să faci 3 lucruri în viața asta, să-ncerci să faci gaură cu degetu-n geam, să nu te cerți cu taxatoarele și să nu-ntorci înapoi un om care-i decis să plece. Cam așa răspund.

- Crezi că oamenii: te simt, te înțeleg sau te acceptă?

— Atitudinea vizavi de mine e simplă: sau mă placi și, dacă o faci, atunci placi tot ce fac, sau nu mă placi deloc și ți-s indiferent. Dacă mă placi, mă vei înțelege, asta dacă vei vrea să mă cunoști și să depășești imaginea preconcepută, atunci nu-mi rămâne decât de câștigat. Iar dacă nu mă placi, n-are de ce să-ncerc să te conving că sunt altul. Nu sunt un sectant să-ncerc să-i conving pe toți că ceea ce fac merită atenție.

- Scrii că "nu cumperi nimic până nu vinzi ceva". Să admitem că într-o zi nu te mai inspiră nimeni și nimic, ce ai vinde pentru a cumpăra inspirație?

— Toate obiectele care-s în plus în jurul meu, ele-s destule să-mi ajungă pentru puțină inspirație, iar unde-i puțin e și mult.

- Ești actor, scriitor, raper, vocalist, bloger, vloger, prezentator radio și TV. Probabil ai primit și laude, și critici peste tot unde ai activat. Cum a sunat cel mai frumos compliment primit de Ro Nin Terente — scriitorul?

— Vreau să-ți nasc un copil!

- Mulțumesc.

Fluxul de știri
0