CHIȘINĂU, 25 iul — Sputnik. Datele Centrului Național de Sănătate Publică (CNSP) atestă că, de la începutul anului 2017, în Moldova au fost înregistrate 21 de cazuri de intoxicație cu ciuperci.
Responsabili din cadrul instituției au comunicat luni că numărul persoanelor intoxicate a ajuns la 21, inclusiv doi copii. Cazurile au fost înregistrate în Chișinău, Bălți, Florești, Hâncești, Soroca și în alte localități.
Angajații CNSP au subliniat că este foarte important de reținut că, în cazul intoxicației cu ciuperci, este necesar ajutorul medical de urgență și că viața pacientului depinde de operativitatea stabilirii diagnosticului și a tratamentului. Cu cât mai repede se manifestă simptomele, cu atât mai gravă este intoxicația.
Specialiștii atrag atenția asupra faptului că, în decurs de două ore după consumul ciupercilor otrăvitoare, pot apărea grețurile, voma, diareea, dificultățile de respirație. Șase ore mai târziu, simptomele se pot agrava, sunt posibile durerile de cap, vertijurile și vomitări mai intense.
Peste 72 de ore pot să apară complicații serioase în funcționarea ficatului și insuficiența renală, ceea ce poate duce la un sfârșit letal.
În afară de aceasta, există unele specii de ciuperci care devin periculoase atunci când sunt consumate împreună cu alcoolul.
Riscuri și recomandări
Pentru a evita intoxicațiile cu ciuperci, specialiștii recomandă respectarea unui șir de reguli:
- Nu consumați și nu gustați ciupercile pe care nu le cunoașteți.
- Nu cumpărați ciuperci în stradă sau în oricare alt loc neautorizat.
- Nu culegeți ciuperci din parcuri și scuaruri orășenești, de pe marginea drumului, de-a lungul căilor ferate sau de pe lângă gunoiști, deoarece ele absorb substanțele toxice și devin otrăvitoare.
- Nu permiteți copiilor mici să culeagă ciuperci.
- Reduceți consumul de ciuperci în alimentația copiilor.
- Nu conservați ciuperci în condiții casnice. Chiar dacă sunt spălate bine și lăsate să fiarbă mult timp, oricum pot rămâne substanțe nocive care, în condiții anaerobe, pot deveni toxice și provoca intoxicații.
- La apariția primelor simptome de otrăvire, trebuie să apelați de urgență la ajutorul medicului.