La doar două luni de la lansarea campaniei
, obiectivul acesteia, cinci mii de cărți pentru cinci biblioteci, a fost realizat mai mult de jumătate. Cărțile colectate în Romania, vreo trei mii, au ajuns deja în trei biblioteci din Moldova, grație efortului depus de un grup de voluntari, motivați de tânăra scriitoare din Romania, Diana Farca cea care a inițiat campania în luna aprilie 2017. Jurnalista Sputnik Moldova, Cristina Bumbu-Dănuță a contactat-o pe Diana Farca și i-a adresat câteva întrebări referitoare la campanie.- Cum ți-a venit ideea organizării acestei campanii?
— În adolescență devoram beletristica și nu aveam întotdeauna resursele materiale pentru a-mi cumpără cărți, așa că le împrumutam, de la prieteni sau de la bibliotecă. Ulterior m-am implicat în campanii de colectă de carte și am văzut că există o nevoie acută, în România și Republica Moldova, mai ales în zonele rurale.
- Care au fost momentele complicate, provocările pe care a trebuit să le depășești?
— Campania e dificilă din punct de vedere logistic, pentru că am strâns mare parte din cărți la Timișoara, le-am depozitat în casa scării, mi-am enervat puțin vecinii și a trebuit să găsim oameni dispuși să le trimită la Chișinău. Ne-a ajutat domnul Nicolai, care face transporturi cu autocarul, pe ruta România — Republica Moldova și pe care îl găsiți la tel. MD-37368977355, MD-37369977184 sau RO-40748917874. Îi mulțumesc pe această cale. Am avut un moment de ezitare, la început, pentru că nu am reușit să urnesc mulți oameni, care să doneze. A fost o provocare și m-a ajutat prietenul, care ajută de fiecare dată, cum poate, anonim. Apoi m-au sunat oameni din Sibiu, București, Galați sau Germania, oameni ca Raluca, Cristian Onofrei, familia Staiculescu etc. și campania a prins contur. Le mulțumesc nespus pentru cele aproape 3000 de volume trimise deja către voi.
- Cum vezi campania în continuare, care este următorul obiectiv?
— Prin utilarea unei biblioteci dai cuiva șansa la educație. Nu îi dai pește, nu te îngrijești de nevoile lui primare, imediate, însă îl înveți să pescuiască. Pe termen lung, câștigul de a deveni pescar e inegalabil. Pentru că mă caută oameni din ambele țări, dornici să doneze, mi-ar plăcea ca proiectul să prindă și mai mult elan, în mână presei, a instituțiilor culturale și a societății civile. Obiectivul final, vădit utopic, ar fi să se întocmească o listă cu bibliotecile din Republica Moldova unde nu există carte în limba română și copiii sunt nevoiți să citească în alfabetul chirilic opere autohtone, iar mai apoi să le comenteze, conform programei voastre școlare, în limba română. Nu am nicio intenție de a politiza campania, dar situația e nefirească din punct de vedere cognitiv, așa că e frumos să fim solidari cu copiii din Republica Moldova, independent de cutuma politică.
Fondatoarea Clubului Cititoarelor Moderne, Victoria Anna, a fost cea care a primit cărțile, le-a sortat, le-a numărat și a contactat bibliotecarii pentru a-i anunța că-și vor îmbogăți bibliotecile. Astfel în bibliotecile din satele Țipala, raionul Ialoveni, Hârbovăț și Gura Bâcului din raionul Anenii Noi au ajuns în total cam 3000 de cărți.
Victoria Anna spune că s-a implicat în această campanie absolut dezinterezat.
"Fericirea de pe chipul oamenilor când primesc cărțile, sunt gata să repet această experiență de 100 de ori. Nu prea am întâlnit dificultăți, mai greu a fost să găsesc contactele bibliotecarilor" a menționat Victoria Anna. Campania a prins contur și grație implicării fondatoarei Elibrăria.eu, Kristina Doba, care s-a oferit să aloce un spațiu de depozitare pentru cărți și a promovat ideea colectei de carte.
Sputnik Moldova a fost instituția media care a susținut această campanie din momentul lansării, prin interviuri și materiale postate pe www.sputnik.md , astfel cum o va face și în continuare, în calitate de partener media al campaniei .