Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În România e recunoscută limba moldovenească? Un caz incredibil, documente

© SputnikParlament
Parlament - Sputnik Moldova
Abonare
Un avocat din Republica Moldova a trecut prin adevărate clipe de coșmar, după ce a fost obligat la București să „traducă" în limba română câteva acte eliberate de autoritățile de la Chișinău, documente perfectate în aceeași limbă

CHIȘINĂU, 21 iul — Sputnik, Ghenadie Vaculovschi. Avocatul moldovean Viorel Savva a avut o surpriză extrem de neplăcută după ce i-a fost solicitată o „traducere autorizată" în limba română a actelor de studii și a licenței de avocat eliberate în Republica Moldova.

„…cum credeți în ce limbă sunt scrise aceste acte și în ce limbă s-a făcut traducerea?! @ Curtea De Apel București", a scris avocatul pe pagina sa de Facebook.

Potrivit Constituției, în Republica Moldova limba de stat este limba moldovenească. Totodată, în Declarația de Independență a Republicii Moldova, limba oficială a țării este proclamată limba română.

Autoritățile de la București nu au recunoscut niciodată oficial existența unei limbi moldovenești, care ar fi diferită de limba română. Însă iată că în România există notari care, probabil, lucrează cot la cot cu apologeții „distincției dintre cele două limbi diferite”.

Dincolo de dezbaterile speculative care incită spiritele în spațiul dintre Prut și Nistru pe marginea acestui subiect, nimeni nu a putut vreo dată să identifice „diferența ontologică" dintre limbile română și moldovenească. Fenomenului lingvistic din spațiul românesc s-a ales cu două denumiri pentru aceeași limbă. Asta s-a întâmplat din cauza unui concurs de circumstanțe istorice marcate de interese ideologice și geopolitice.

Toate încercările din trecut de a impune o limbă oficială moldovenească cu adevărat diferită de cea română au produs nimic altceva decât o limbă scrisă ridicolă și impracticabilă, într-o română schimonosită, condimentată pe alocuri cu rusizme.

© Facebook / Viorel SavvaPostare pe Facebook făcută de avocatul Viorel Savva
Postare pe Facebook făcută de avocatul Viorel Savva - Sputnik Moldova
Postare pe Facebook făcută de avocatul Viorel Savva
© Facebook / Viorel SavvaChirtanță de plată a taxei de „traducere” din limba moldovenească în limba română
Chirtanță de plată a taxei de „traducere” din limba moldovenească în limba română - Sputnik Moldova
Chirtanță de plată a taxei de „traducere” din limba moldovenească în limba română

 

© Facebook / Viorel SavvaÎncheiere de legalizare a semnăturii traducătorului
Încheiere de legalizare a semnăturii traducătorului - Sputnik Moldova
Încheiere de legalizare a semnăturii traducătorului
Fluxul de știri
0