Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

"Doza de sinceritate" cu Iurie Bădicu: Și artiștii trebuie să plătească impozite

© Facebook / Iurie BădicuIurie Bădicu
Iurie Bădicu - Sputnik Moldova
Abonare
Republica Moldova are foarte multe talente, asta ne-o demonstrează succesele artiștilor noștri care și-au făcut carieră, în mod special, peste hotare. Vocile moldovenilor sunt apreciate de toată lumea. Dar ce ascultăm noi aici, acasă? Cât de calitativ este produsul autohton? Sunt chiar atât de buni ai noștri?

La aceste întrebări răspunde, sperăm noi, cu cea mai mare doză de sinceritate, producătorul muzical Iurie Bădicu în interviul realizat de jurnalista Cristina Bumbu-Dănuță.

- Avem muzică de calitate în Republica Moldova?

— Sigur că avem! Și, în ultima perioadă, tot mai bună și mai evidentă. Însă asta nu garantează faptul că toată muzica de calitate ajunge la urechea omului.

- Studiile sau talentul, pe ce mizați atunci când alegeți să promovați un interpret?

— Ambele sunt importante, dar mizez cardinal pe individualitate și carismă.

- Live sau fonogramă? Ce vor moldovenii? Ce le oferă interpreții moldoveni?

— Fonograma este un lucru indispensabil în era radioului și a televiziunii, asta trebuie s-o cunoaștem cu toții. Decât un live amatoricesc, rău, mai bine o fonograma bună. E și un avantaj pentru protecția consumatorului.

- Ce părere aveți despre interpreții care fac piese peste noapte?

— Cum le fac așa dispar și ei, și piesele lor.

- Ce i-ați spune unui interpret care cântă o piesă plagiată, dar încearcă să vă convingă că este a lui/a ei?

— Că este un infractor. Asta una, dar a doua: ar putea fi contrariul, că uneori plagiatorii depun atâta suflet (zâmbește) încât îi întrec pe cei cu originalul.

- Cât poate câștiga un interpret bun din Republica Moldova? Sute de euro lunar, mii sau zeci de mii de euro?

— În funcție de numele său, adică brandul muzical, repertoriu și prezența unui hit, șlagăr. Are importanță și imaginea publică, aspectul fizic, ținuta, faciesul. Toate acestea dictează prețul de vânzare a unui produs muzical.

- Dacă un interpret cântă la evenimente private și mai rar organizează concerte, îi oferă asta un plus de valoare în fața publicului sau din contra îl fac un interpret de mâna a doua?

— De prima mână…, de mâna a doua, nu cred. Există interpreți care plac publicului și cei care plac mai puțin. Totuși, aș diviza interpreții în două: cei care sunt  cunoscuți, apreciați și plac publicului și alții care la fel sunt foarte cunoscuți prin ceva, dar nu prin muzica lor. La același capitol, un interpret de nuntă își poate asigura, cât de cât, existența în mediul său, iar un interpret profesionist, de scenă mare, pentru a-și menține marca este nevoit să bată ușa sponsorilor, să împrumute, să cânte la petreceri private. Asta pentru că statul nostru aproape că nu orefă platforme artistice de evoluție profesionistă!

- Statul vrea să monitorizeze veniturile interpreților și așa cum este normal, aceștia ar trebui să plătească taxe. Credeți că asta îi va descuraja pe ai noștri sau se vor eschiva de la plata acestora?

— Legile trebuie respectate, inclusiv de artiști în diversitatea serviciilor pe care le prestează. În acest sens, impozitarea de către fisc a veniturilor interpreților este un pas corect. Important este să se facă fără abuzuri din partea administrației fiscale. La rândul lor, interpreții trebuie să înainteze propuneri de amendare a legislației, așa încât să le fie confortabil să lucreze. Știți cum: și creația e cu vitamine, dar oricum e altceva decât morcov și sfeclă.

- Vă mulțumesc!

Fluxul de știri
0