Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Scandal la o închisoare din țară. Câteva deținute, în greva foamei

© Sputnik / Мирослав Ротарьисправительное учреждение
исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Abonare
Un grup format din membrii Secției Prevenirea Torturii din cadrul Oficiului Avocatului Poporului a fost chemat la un penitenciar din țară, unde câteva deținute au declarat greva foamei

CHIȘINĂU, 18 iul – Sputnik. Membrii Secției Prevenirea Torturii din cadrul Oficiului Avocatului Poporului au efectuat o vizită ad-hoc la Penitenciarul nr. 13 din Chișinău în scopul verificării circumstanțelor reclamate de deținute, alegațiilor de tortură și prevenirii relelor tratamente. 

Angajații Oficiului Avocatului poporului au constatat că două deținute se află în greva foamei din 3 iulie 2017. Acestea au refuzat alimentația, consumând doar apă. Prima declarase acțiunea de protest față de dezacordul cu regimul de detenție și modalității de stabilire a pensiei pentru dizabilitate, iar ultima a solicitat audiența procurorului de supraveghere.

Deținutele au mai reclamat condiții rele de detenție și anume: mucegai pe pereți, podea din beton și lipsa albiturilor.

Тюрьма - Sputnik Moldova
Republica Moldova
DIP a decis când va închide Penitenciarul 13
 

”Aparent garanțiile privind neadmiterea tratamentului inuman de către administrație, potrivit actelor verificate, erau respectate la momentul vizitei. Însă, se observă relații ostile între deținutele protestatare față de administrația instituției”, susține instituția Avocatului Poporului.

Potrivit Ombudsmanului, învinuirile de tortură urmează a fi elucidate de Procuratură.

Șeful Penitenciarului nr. 13, Igor Pântea, a declarat că în cel mai scurt timp în celula va fi reparată. De asemenea, va fi asigurată și audiența procurorului.  

Rezultatele și concluziile asupra vizitei de monitorizare vor fi anexate în raportul de monitorizare. În cazul în care vor fi formulate recomandări, avocatul poporului va emite un aviz obligatoriu pentru instituția vizată în vederea ameliorării comportamentului faţă de persoanele private de libertate, a îmbunătăţirii condiţiilor de detenţie şi a prevenirii torturii.


Fluxul de știri
0