Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Nimic sfânt. Mormântul unui mare actor din Moldova a fost vandalizat

© Sputnik / Miroslav RotariАрмянское кладбище
Армянское кладбище - Sputnik Moldova
Abonare
Poliția Capitalei a deschis un dosar penal pe faptul profanării mormântului actorului Constantin Constantinov

CHIȘINĂU, 17 iul – Sputnik. Persoane necunoscute au profanat mormântul marelui actor Constantin Constantinov. Directorul Întreprinderii Municipale ”Combinatul servicii funerare”, Ludmila Boţan, a declarat, luni, la ședința direcțiilor Primăriei Chișinău că, indivizi identificați au distrus monumentul de pe mormântul actorului și au furat bucățile din bronz de pe placa funerară.

Кладбище - Sputnik Moldova
Societate
Morminte vandalizate la cimitirul Sf. Lazăr din Chișinău

”Am chemat poliția. Au fost rudele. Urmează să se verifice dacă a fost acea bucată de bronz dusă la unele întreprinderi care se ocupă de prelucrarea bronzului”, a declarat Boțan.

Funcționarul a precizat că sectorul din Cimitirul Central de pe strada Armenească,  unde este înmormântat actorul, este monitorizat video. 

”În acea porțiune este instalată o cameră video. Se vede practic până lângă acel mormânt”, a declarat Boțan. 

Ofițerul de presă al Direcției de Poliție Chișinău, Adrian Jovmir, a declarat pentru Sputnik-Moldova că pe acest caz a fost deschis un dosar penal pentru profanarea monumentelor și mormintelor. 

”Deocamdată, nu a fost depistat nici un suspect. Se desfășoară acțiuni de investigații”, a precizat Jovmir. 

Vinovații de profanarea mormântului lui Constantin Constantinov riscă până la un an de închisoare. 

Constantin Constantinov s-a născut la data de 7 iunie 1915 în satul Sucleia din raionul Slobozia (Transnistria). A făcut studii la Institutul Agricol din Tiraspol (1932-1934) și apoi la Școala teatrală din Odessa (1934-1937), devenind actor de teatru.

Începând din anul 1944, a jucat pe scena Teatrului muzical-dramatic "A.S.Pușkin" din Chișinău (azi Teatrul Național „Mihai Eminescu”). În anul 1953 a primit titlul de Artist al poporului. În teatru a jucat cu precădere roluri de comedie, interpretând circa 100 roluri.

În anul 1955 a debutat în cinematografie cu filmul muzical Leana, realizat de către studioul "Maxim Gorki" din Moscova. A jucat în aproximativ 50 de filme, interpretând roluri principale, episodice, dar de o mare densitate artistică. 

La data de 7 iulie 2000, președintele Petru Lucinschi al Republicii Moldova i-a conferit Medalia "Mihai Eminescu" ca o recunoaștere a activității sale de creație rodnică, a meritelor deosebite în dezvoltarea artei teatrale și cinematografice și a contribuției substanțiale la propagarea valorilor spirituale și morale.

Constantin Constantinov a încetat din viață la data de 8 martie 2003, în municipiul Chișinău, la vârsta de 88 de ani fiind înmormântat în cimitirul din Strada Armenească.

În decembrie 2007, o stradă nouă din sectorul Rîșcani al municipiului Chișinău a primit numele actorului Constantin Constantinov, iar pe frontispiciul blocului nr. 71 din strada A. Șciusev, în care a locuit artistul, a fost instalată o placă comemorativă

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

Sputnik Moldova pe Facebook, @sputnikmoldova pe Twitter, Sputnik Moldova pe VK, Sputnik Moldova pe OK, Sputnik Moldova pe GPlus+

Fluxul de știri
0