Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce a fost anunțat Codul Roșu la hotarul cu Republica Moldova

© Sputnik / Miroslav Rotariсмурд
смурд - Sputnik Moldova
Abonare
Sputnik – Moldova s-a interesat dacă la căutările ”avionului prăbușit” la hotarul cu Republica Moldova, pe teritoriul României, au participat și specialiștii din țara noastră

CHIȘINĂU, 14 iul – Sputnik. Presa din România a scris noaptea trecută despre instituirea codului roșu în județul Iași, în imediata apropiere de hotarul cu Republica Moldova.

Codul roșu a fost emis după ce un locuitor al satului Măcărești, județul Iași, a anunțat Serviciul 112, aproape de ora 23.00, pe 13 iulie, că a văzut cum cade un avion de mari dimensiuni. Panica a fost alimentată și de alți doi martori care spun că au văzut același lucru.

A fost activat imediat codul roșu de căutări, acțiune la care au participat echipajele SMURD, echipe de la ambulanță, poliție, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, dar și de la Poliția română de frontieră. În total, peste 50 de salvatori cu 20 de autospeciale.

Inundații - Sputnik Moldova
CATASTROFĂ: Cod Roșu de inundații în România. Vezi localitățile în pericol

Misiunea de salvare a cuprins 80 de kilometri în jurul Iașului. Operațiunea de căutare a inclus și hotarul Republicii Moldova. Într-un final, peste trei ore de căutări, codul roși a fost retras, deoarece salvatorii nu au văzut nici un corp suspect.

Sputnik-Moldova a solicitat un comentariu de la Departamentul Situațiilor Excepționale și Poliția de Frontieră din Moldova pentru a afla dacă angajații acestor instituții au fost anunțați de colegii din România despre aceste căutări și dacă a fost solicitat ajutorul specialiștilor din Moldova.

Astfel, nici DSE și nici Poliția de frontieră din Moldova nu au participat la aceste căutări, deoarece informația despre posibila cădere a unui avion nu a fost confirmată.

Vineri, presa din România scrie că bărbatul care a anunțat despre căderea avionului a fost amendat cu o mie de lei românești, aproape 5 mii de lei moldovenești, pentru ”alarmă falsă”. 

Fluxul de știri
0