Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

"Doza de sinceritate" cu Valeriu Ostalep: Nu e om mai mincinos ca politicianul

© Sputnik / Miroslav RotariValeriu Ostalep
Valeriu Ostalep - Sputnik Moldova
Abonare
Sputnik Moldova lansează o serie de interviuri cu oameni cunoscuți din țară și de peste hotare: În cadrul rubricii ”Doza de sinceritate”, protagoniștii vor fi provocați să răspundă sincer la întrebări tranșante ale Cristinei Bumbu-Dănuță

Mulți afirmă că politicienii sunt în proporție de 99 la sută niște mari mincinoși. Ei s-au născut ca și noi, toți ceilalți, cu un ideal, dar au văzut că pentru a câștiga alegerile trebuie să mintă, trebuie să promită ceea ce știu din start că nu vor putea realiza și așa, încet, încet încep să creadă în propriile minciuni.

L-am provocat pe Valeriu Ostalep să ne răspundă la câteva întrebări, încercând astfel să confirmăm sau să infirmăm această ipoteză.

— Domnule Ostalep, există politicieni sinceri?

— Nu.

— Există oameni mai mincinoși decât politicienii, în virtutea profesiei pe care o au?

— Nu.

— De ce diplomații nu mint, dar spun adevărul doar pe jumătate?

— În Moldova, practic, nu cunosc diplomați, iar comportamentul profesioniștilor (în lume) este dictat de calitățile individuale și interesele pe care le are conducerea într-un moment sau altul.

— Unde trebuie să fie crescuți și educați viitorii politicieni pentru a nu deveni corupți?

— Din 1992, în Republica Moldova, nu există un sistem de educație a cetățeanului, avem doar o imitare a sistemului, iar în funcție de locul unde te afli geografic vei auzi și simpatiile, și frustrările individuale ale "pedagogilor". Nu avem, în mod special, un sistem de pregătire a conducătorilor și politicienilor.

— Care ar fi trei calități indispensabile pentru o figură politică din Moldova?

— Atașament sincer și exclusiv față de Moldova, cunoștințe practice, experiență de conducător și viziune de dezvoltare a statului.

— În Republica Moldova poți deveni un politician de succes fără a avea un partid politic în spate?

— Da.

— Cât citesc politicienii moldoveni: deloc, puțin, mult sau foarte mult?

— Deloc.

— Recomandați-ne, vă rog, câteva cărți pe care ar trebui să le citească fiecare politician.

— Daca vă referiți la politicienii locali atunci acestea ar fi: "Istoria adevărată a Moldovei", "Originea prosperității, puterii și sărăciei" de J. Robinson și oricare manual de logică.

— Vă mulțumesc!

Fluxul de știri
0