Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sfârșitul postului Sfinților Petru și Pavel, ocrotitorii celor din închisori

© Sputnik / Павел Балабанов / Accesați arhiva multimediaПетр и Павел. Новгородская школа
Петр и Павел. Новгородская школа - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În fiecare an, pe data de 12 iulie, creștinii ortodocși din Republica Moldova îi cinstesc pe Sfinții Petru și Pavel, zi în care se încheie și postul Sfinților Apostoli

CHIȘINĂU, 12 iul — Sputnik. Cezar Slagor. Astăzi se încheie perioada postului Sfinților Petru și Pavel. În toate bisericile din țară sunt săvârșite slujbe de pomenire a suferințelor Sfinților Apostoli, care au fost martirizați din porunca împăratului Nero. Petru a fost răstignit cu capul în jos, iar lui Pavel i-a fost tăiat capul. Tradiția a consemnat ziua de 12 iulie ca dată a martirajului Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Cercetările mai noi au stabilit că Petru a fost răstignit în anul 64, iar Pavel a fost decapitat în anul 67. Sfinții Petru și Pavel sunt autori de epistole incluse de Biserică între textele canonice ale Noului Testament. Tot în această zi au fost mutate sfintele lor moaște în locul numit "ad catacumbas", de pe Via Appia din Roma în anul 258.

Штефан Великий с деревянным крестом - Sputnik Moldova
Calendar Creștin Ortodox 2017: Cele mai importante sărbători din luna iulie

Înainte de a deveni ucenic al lui Hristos, Sfântul Petru a purtat numele de Simon. El era originar din orașul Betsaida Galileii, care se afla în partea de nord a Țării Sfinte. Petru era pescar, la fel ca și fratele său Andrei. Amândoi au fost mai întâi ucenici ai Sfântului Ioan Botezătorul. Sfântul Petru a propovăduit Evanghelia lui Hristos în Antiohia, Pont, Bitinia, Galatia, Capadocia și la Roma.

Sfântul Pavel se numea Saul înainte de convertirea de pe drumul Damascului. A predicat Evanghelia atât evreilor, cât și păgânilor, de aici numele de "Apostolul neamurilor" și este considerat „primul şi cel mai important teolog al Bisericii primare şi chiar al Bisericii din toate timpurile."

Ei sunt considerați ocrotitori ai celor aflați în închisori și din cauza că cei ajunși în penitenciare sunt persoane care au greșit față de Dumnezeu, precum au greșit și ei: Petru S-a lepădat de Hristos, iar Pavel i-a prigonit pe creștini.

În această zi Biserica face dezlegare la pește. Potrivit datelor oficiale, în Moldova peste 30 de mii de creștini poarta numele de Petru, iar alți peste 20 de mii — Pavel.

Fluxul de știri
0