Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Afară din Parlament! Deputații moldoveni, scoși cu forța din sala de ședințe

© Sputnik / Miroslav RotariȘedința Parlamentului RM
Ședința Parlamentului RM - Sputnik Moldova
Abonare
Pe lângă privilegii, există și situații când deputații din Parlamentului Republicii Moldova sunt sancționați

CHIȘINĂU, 9 iul – Sputnik. Potrivit Regulamentului Parlamentului, încălcarea de către deputaţi a prevederilor Regulamentului în cadrul şedinţelor Parlamentului atrage următoarele sancţiuni: avertismentul, chemarea la ordine, retragerea cuvântului, lipsirea de cuvânt pe o durată de până la 5 şedinţe, eliminarea din sala de şedinţe și interzicerea participării la şedinţele plenare pe o durată de până la 10 şedinţe.

Sunt mai multe situații când deputatul poate să fie eliminat din sala de şedinţe. Acest lucru se întâmplă dacă el, în timpul şedinţei, cheamă la folosirea forţei sau o foloseşte el însuşi, când pe parcursul şedinţei, proferează insulte, calomnii sau ameninţări publice la adresa Preşedintelui Republicii Moldova, deputaţilor, membrilor Guvernului sau altor persoane, atunci când votează, prin mijloace electronice, în numele altui deputat și blochează, prin diferite modalităţi, tribuna sau microfoanele din sală şi continuă să sfideze autoritatea preşedintelui şedinţei.

Potrivit Regulamentului, deputatul în privinţa căruia a fost aplicată sancţiunea de eliminare din sala de şedinţe este obligat să se conformeze imediat acestei sancţiuni şi nu poate reveni în şedinţa plenară până la încheierea acesteia.

Парламент заседание 11.03.2016 - Sputnik Moldova
Bătaie în Parlamentul Moldovei

Sancţiunea interzicerii participării la şedinţele plenare poate fi ridicată de Parlament în orice moment, la propunerea Preşedintelui Parlamentului, a unei fracţiuni parlamentare, la adresarea scrisă sau publică a deputatului sancţionat, prin care acesta comunică regretul său pentru faptele comise şi se obligă să respecte Regulamentul şi ordinea în şedinţă.

În cazul în care deputatul nu execută benevol sancţiunea aplicată de Parlament, executarea se asigură de serviciul special al Parlamentului, care îndeamnă deputatul să părăsească sala de şedinţe, escortându-l din sală.

Neexecutarea cerinţelor preşedintelui şedinţei şi ale colaboratorului serviciului special al Parlamentului de părăsire a sălii de şedinţe se sancţionează cu pierderea a 25% din salariu şi din alte indemnizaţii pentru luna următoare.

Opunerea de rezistenţă sau insultele aduse colaboratorului serviciului special al Parlamentului în legătură cu solicitarea de a părăsi sala de şedinţe a Parlamentului de către deputatul vizat se sancţionează cu pierderea a 50% din salariu şi din alte indemnizaţii pentru luna următoare.

În practica recentă a Parlamentului solicitarea de a fi eliminați din sală a fost aplicată în cazul deputaților PCRM Grigore Petrenco (2011) și Alexandr Petcov (2012). 

Aceste sancțiuni au fost introduse în Regulamentul Parlamentului în anul 2004 de către guvernarea PCRM. Deputaţii comunişti au iniţiat adoptarea acestei legi după ce parlamentarii creştin-democraţi din opoziţie au blocat în câteva rânduri tribuna centrală a Parlamentului ca urmare a refuzului majorităţii comuniste de a face publice rapoartele privind gestionarea banilor din bugetul Parlamentului, a Preşedinţiei şi a celor din Fondul de rezervă al Guvernului.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

Sputnik Moldova pe Facebook, @sputnikmoldova pe Twitter, Sputnik Moldova pe VK, Sputnik Moldova pe OK, Sputnik Moldova pe GPlus+

Fluxul de știri
0