Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Chișinăuienii care vor avea mai mult de 2 câini și 2 pisici vor păți asta

© Sputnik / Vladimir Astapkovich / Accesați arhiva multimediaCâine
Câine - Sputnik Moldova
Abonare
Primăria municipiului Chișinău a propus spre dezbateri publice Regulamentul privind stabilirea măsurilor de gestionare a câinilor cu și fără stăpân și a animalelor de companie

CHIȘINĂU, 9 iul – Sputnik. Locuitorii orașului Chișinău nu vor avea dreptul să țină în casă mai mult de doi câini și două pisici, potrivit Regulamentului privind stabilirea măsurilor de gestionare a câinilor cu și fără stăpân și a animalelor de companie din municipiul Chișinău, propus spre consultări publice. 

Documentul stabilește restricţii privind deţinerea animalelor de companie. Astfel nu se va permite deţinerea de către proprietarii gospodăriilor individuale a unui număr mai mare de 4 animale de companie – doi câini şi 2 pisici — fără plata unei taxe anuale stabilite de Consiliul Municipal Chișinău. Vor face excepție proprietarii de câini şi pisici de rasă, crescători care realizează activităţi de creştere şi ameliorare a raselor canine/feline, cu aprobarea serviciului de specialitate din cadrul Primăriei municipiului Chișinău.

Примария Кишинев - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Primăria Chișinău deschide o clinică mobilă de castrare. Cine va fi vizat

Nu se va mai permite, odată cu adoptarea și intrarea în vigoare a regulamentului, deţinerea animalului de companie în apartamente fără acordul scris şi ştampilat al Asociaţiei de proprietari, adoptat cu majoritatea voturilor proprietarilor, în baza acordului expres al proprietarilor din apartamentele limitrofe: apartamentul superior, inferior şi a celor învecinate de pe acelaşi etaj apartamentului de deţinere al animalului de companie. 

Va fi interzisă deţinerea la sediile şi punctele de lucru ale societăţilor comerciale şi ale instituţiilor de stat sau private a mai mult de 3 câini de pază şi fără asigurarea unor boxe sau ţarcuri pentru închiderea câinilor pe timp de zi sau pe perioada desfăşurării activităţii şi a unei împrejmuiri corespunzătoare a spaţiului de pază, pentru a preveni accesul liber al acestora pe domeniul public pe timpul nopţii. Deţinerea unui număr mai mare de 3 câini se va face doar cu acordul expres al serviciului de specialitate din cadrul Primăriei municipiului Chișinău.

Nu se va mai permite circulaţia liberă, atât ziua cât şi noaptea, a câinilor în curţile de folosinţă comună, neafișarea de către proprietari, deţinători de câini de companie, la loc vizibil, a unei plăcuţe de avertizare cu inscripţionarea „Câine periculos” sau „Atenţie câine rău”.

Deţinătorilor de câini şi pisici necastraţi le va fi interzis să permită reproducerea animalelor pe care le deţin, cu animale fără deţinător. 

Odată cu implementarea prevederilor acestui Regulament, va fi deschis Registrul animalelor de companie din municipiul Chișinău. Serviciul de specialitate din cadrul Primăriei municipiului Chișinău va înregistra animalele de companie şi alte categorii de animale nespecificate în Registrul Agricol.

Registrul animalelor de companie este o evidenţă complexă, în format document şi în format electronic, în care sunt înregistrate datele privitor la proprietar (nume şi prenume), adresă, date personale, specie, rasa, vârsta, sex, înscrierea într-o asociaţie, nr. identificare microcip/crotaliu.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

Sputnik Moldova pe Facebook, @sputnikmoldova pe Twitter, Sputnik Moldova pe VK, Sputnik Moldova pe OK, Sputnik Moldova pe GPlus+

Fluxul de știri
0