Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Pacienții cu artroze la genunchi și șold vor beneficia rapid de endoproteze

© Sputnik MoldovaRuxanda GLAVAN
Ruxanda GLAVAN - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Sănătății a emis un ordin prin care medicilor ortopezi-traumatologi din spitalele raionale li se permite să efectueze operații de endoprotezare a șoldului şi genunchiului.
Pacienții cu artroze la genunchi și șold vor beneficia rapid de endoproteze

În acest scop, 30 de specialiști vor fi instruiți gratuit în România şi Turcia, în perioada iulie-decembrie 2017. Anunțul a fost făcut astăzi, 5 iulie, de ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

La instruire vor participa medici traumatologi-ortopezi din spitalele din Bălți, Edineț, Soroca, Orhei, Ungheni, Hânceşti, Căuşeni, Cahul şi Comrat. Stagiul va dura două luni şi se va desfăşura în clinicile din Romania şi Turcia. Cheltuielile pentru instruire vor fi acoperite de România și Turcia. Primii medici vor pleca la instruire în luna iulie, anul curent.

Intervențiile vor fi efectuate în spitalele raionale din luna august, când vor reveni de la instruire primii 12 medici.

În acest an, în spitalele raionale vor fi efectuate 450 de artroplastii. Endoprotezele au fost deja cumpărate prin intermediul Centrului de Achiziții Centralizate în Sănătate şi urmează să fie distribuite în spitalele raionale.

"Din 2018, ne propunem să fie efectuate, anual, câte 3000 de artroplastii. 1500 de intervenții vor fi realizate în aceste nouă spitale raionale selectate și 1500 — în cadrul Institului de Medicină Urgentă și Spitalul de Traumatologie și Ortopedie. În aceste condiții, perioada de așteptare pentru un pacient nu va depăși 60 de zile", a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

Până în prezent, operațiile de endoprotezare a șoldului şi genunchiului erau efectuate doar la Institutul de Medicină Urgentă şi Spitalul de Traumatologie şi Ortopedie. Anual, aceste două instituții medicale făceau aproximativ 800 de intervenții.

Din această cauză, un pacient aștepta aproximativ cinci ani pentru a beneficia de endoproteze. În prezent, pe lista de așteptare se află peste 12 mii de persoane.

În total, 1710 pacienți vor face intervenții până la sfârșitul anului 2017.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0