Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Europarlamentarii decid astăzi dacă vor acorda Moldovei 100 de milioane de euro

© Facebook / Siegfried MureșanSiegfried Mureșan
Siegfried Mureșan - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentarii europeni au dezbătut, luni seară, la Strasbourg, propunerea Comisiei Europene de a acorda Republicii Moldova asistenţă financiară în valoare de 100 de milioane de euro
Europarlamentarii decid azi, acordă sau nu Moldovei 100 de milioane de euro

Marți, 04 iulie, europarlamentarii vor vota pentru acest pachet financiar. Banii ar urma să ajungă la Chişinău la sfârșitul anului şi sunt condiţionaţi de continuarea reformelor, consolidarea statului de drept şi de intensificarea luptei împotriva corupţiei. În cadrul discuţiilor, deputații europeni s-au lansat în polemici aprinse pe marginea utilităţii acestor bani, în condiţiile în care în  Republica Moldova există instabilitate politică și economică.

În acest context, a fost invocată şi așteptata reforma electorală de la Chișinău, despre care Comisia de la Veneţia a spus că nu este oportună la moment.

Europarlamentarul român Siegfried Mureșan a declarat că "Comisia Europeană trebuie să întreprindă tot ce este necesar pentru a ne asigura că sistemul electoral respectă pe deplin recomandările Comisiei de la Veneția, iar acești bani să ajungă la cetățeni".

Unii deputați europeni s-au opus acordării asistenţei financiare pentru Republica Moldova. Alți au menționat că Uniunea europeană nu trebuie să se implice în ceea ce au numit ei ”neutralitatea moldovenească între Est şi Vest”.

Din suma de 100 de milioane de euro, 60 de milioane vor fi acordați sub formă de împrumut, iar 40 de milioane — de grant.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0