Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert economic, lecție pentru ministrul Economiei și Guvernul de la Chișinău

CC0 / Pixabay / stevepb / Economie
Economie - Sputnik Moldova
Abonare
Lecție de atitudine profesionistă a expertului economic Viorel Gârbu care nu poate fi trecută cu vederea

CHIȘINĂU, 2 iul — Sputnik, Cezar Salagor. Recent, ministrul moldovean al Economiei declara că Guvernul de la Chișinău se află în negocieri avansate privind semnarea unui acord de liber schimb cu Republica Populară Chineză.

Care ar putea fi impactul asupra economiei moldovenești, dar și felul în care vor fi afectați producătorii autohtoni în urma semnării unui nou acord de liber schimb ne-a relatat pentru Sptunik Moldova expertul în economie Viorel Gârbu.

”Am impresia că impactul acestei acțiuni nu va fi unul foarte mare pentru că în Moldova nu prea ai ce să pierzi. Economia Națională este subdezvoltată, este practic inexistentă, iar producătorii noștri se află la limita supraviețuirii”, spune Gârbu.

Viorel Gîrbu, expert, economie - Sputnik Moldova
Moldova, mai degrabă colonie decât partener al Uniunii Europene

Expertul consideră că nu trebuie să ne îngrijoreze foarte mult semnarea unor acorduri de liber-schimb de către autorități, ci faptul că nu se întreprind acțiuni ferme pentru fortificarea economiei naționale.

”Acordul de liber-schimb vine să faciliteze comerțul dintre două state, ceea ce este foarte bine, însă noi avem pe de o parte un Guvern aici la Chișinău, care este indiferent, dacă vreți, este foarte neutru față de agenții economici autohtoni. Nu vine cu instrumente pentru dezvoltarea acestora. Pe de altă parte avem Guvernul Chinei, care este foarte bine axat pe promovarea business-ului autohton. În aceste condiții avem agenți economici din ambele economii unde unii se bucură de suport masiv din partea Executivului Chinez, iar cei din Moldova sunt practic lipsiți de orice suport. Desigur, în aceste condiții agenții autohtoni vor fi dezavantajați”, a subliniat expertul. 

Recent, Ministrul Economiei, Octavian Calmîc, aflat în China la reuniunea anuală a Noilor Campioni, supranumită și "Davos-ul de vară", afirma că încurajarea companiilor de peste hotare de a veni pe piața autohtonă cu proiecte investiționale de anvergură va asigura dezvoltarea economiei moldovenești.

Și Viorel Gârbu consideră că investițiile străine sunt o sursă de formare a unei baze materiale, cât și o sursă de schimbare a culturii, având în vedere că moldovenii nu au o cultură de gestionare eficientă a unei afacere în Republica Moldova. Însă, el consideră că nu este suficient să deschizi doar frontierele, ci Guvernul trebuie să vină și cu anumite instrumente care ar garanta un echilibru în activitatea atât a investitorilor străini, cât și al agenților economici autohtoni.

Ovidiu Hurduzeu - Sputnik Moldova
Hurduzeu: acordurile de liber schimb cu UE și Turcia, un dezastru pentru Moldova

”Deschiderea frontierelor nu este o problemă în sine și nici invitarea investitorilor străini în Republica Moldova. Problema este că Guvernul nu face nimic pentru producătorii autohtoni, aici este punctul slab al politicilor care sunt promovate de Chișinău în domeniul economiei, care încearcă să-și acopere lipsa de viziune în plan economic prin activitățile care urmează să fie desfășurate de investitorii străini. Însă noi știm că investitorii străini, totuși, caută bani și nu sunt interesați în dezvoltarea economiei naționale. Obiectivul de creștere economică și socială în Republica Moldova este prerogativa exclusivă a Guvernului și nu a investitorilor străini”, a afirmat expertul economic, Viroel Gârbu.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0