Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Atenție șoferi! Din 30 iunie, noi reguli de circulație rutieră

© Sputnik / Rodion ProcaTraseu
Traseu - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Modificările se referă la elemente noi de semnalizare rutieră, viteza de deplasare în localităţi şi în afara acestora, pe unele porţiuni de drum.

CHIȘINĂU, 29 iun – Sputnik. Vineri, 30 iunie, va intra în vigoare Hotărârea de Guvern cu privire la modificările și completările la Regulamentul Circulației Rutiere (RCR), adoptată la 3 mai. Decizia va fi publicată vineri în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.   

Potrivit noilor reguli, viteza maximă admisă pentru autovehicule destinate transportului de încărcături periculoase, cu masa sau gabaritul depăşite, este de 40 km/h în localităţi şi de 70 km/h în afara acestora. În cazul precipitaţiilor abundente, ceaţă sau când drumurile sunt acoperite de gheaţă, polei, zăpadă, viteza maximă admisă în afara localităţilor trebuie să fie mai mică cu cel puţin 20 km/h decât viteza maximă admisă pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse.

De asemenea, persoana care efectuează instruirea în conducerea autovehiculului trebuie să posede şi, în caz de control, să prezinte poliţistului certificatul de atestare profesională care îi acordă dreptul de a instrui, precum şi fişele cu itinerarele autorizate de poliţie.

În cazul în care siguranţa traficului este garantată, pe anumite sectoare de drum, pentru autoturismele și autocamioanele cu masa maximă autorizată ce nu depășește 3500 kg, limita de 90 km/h poate fi majorată până la 110 km/h, pentru camioanele cu masa maximă autorizată mai mare de 3500 kg, precum și pentru autoturismele și autocamioanele cu masa maximă autorizată ce nu depășește 3500 kg care tractează o remorcă, limita de 70 km/h poate fi majorată până la 90 km/h.

O schimbare va fi efectuată și în cazul circulației autovehiculelor serviciilor bancare, celor destinate transportării şi însoțirii valorilor importante și poştei speciale. Aceste mașini vor putea fi echipate doar cu lumini giratorii de culoare albă şi semnal sonor special, care nu le vor oferi prioritate în trafic, dar vor servi pentru atragerea atenţiei publice şi poliţiei în caz de atac asupra acestora.

Totodată, șoferii nu vor mai fi obligați să prezinte polițistului polița de asigurare de răspundere civilă.

Vor fi introduse și noi indicatoare rutiere: de semnalizare, de avertizare, de informare sau de indicare a vitezei de deplasare în localităţi şi în afara acestora.În afară de noile indicatoare, modificările la RCR aduc cu sine și o limită maximă de viteză în zonele pietonale. Astfel, zona pietonală va fi intersectată cu 5km/h.

© Photo : gov.mdIndicatoare rutiere noi
Indicatoare rutiere noi - Sputnik Moldova
Indicatoare rutiere noi

 

Fluxul de știri
0