Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum poți câștiga un premiu special al Băncii Naționale a Moldovei

© Sputnik / Miroslav RotariНациональный банк Молдовы
Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
Regulatorul sectorului bancar a lansat un concurs pentru cel mai bun concept al designului monedelor cu valoarea de 1 și 2 lei

CHIȘINĂU, 28 iun — Sputnik. Banca Națională a Moldovei (BNM) își propune să introducă monede de 1 și 2 lei, care vor înlocui bancnotele de 1 leu. În context, BNM a lansat un consultări publice privind elaborarea conceptului pentru designul acestor monede. Câștigătorii concursului anunțat de instituție vor primi premii speciale în monede comemorative și jubiliare din argint.

Bancnota cu valoarea de 1 leu va fi scoasă treptat din circulație, până la dispariția completă, iar în schimbul ei vor fi emise două monede noi cu valoarea de 1 și 2 lei.

Viorel Gârbu - Sputnik Moldova
Dolarul sau moneda euro: În ce valută păstrăm economiile?

Potrivit viceguvernatorului BNM, Ion Sturzu, practica internațională recomandă o schimbare de design a bancnotelor odată la 8-10 ani, în timp ce leului moldovenesc are deja 23 de ani.

Dacă inițial bancnota corespundea cerințelor timpului, actualmente ea nu mai face față. Totodată, în Moldova vin mulți străini care obișnuiesc să păstreze pentru propria colecție monede din țara vizitată, a comentat Sturzu.

BNM nu a decis deocamdată cum vor arăta noile monede de 1 și 2 lei, de aceea a anunțat consultări publice.

Cetățenii care au idei originale urmează să prezinte schița pe o foaie A4, cu descrierea detaliată a conceptului, și să o expedieze pe adresa electronică a Băncii Naționale: official@bnm.md sau pe adresa poștală: bd. Grigore Vieru nr. 1, MD-2005, Chișinău, Republica Moldova.

Lucrările autorilor moldoveni vor fi primite până pe 4 august inclusiv. După această dată, o comisie de evaluare creată de BNM va selecta cele mai bune șase concepte, iar autorii acestora vor fi premiați.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0