Erdogan a leșinat în moschee după ce a dispus citirea Coranului în Sfânta Sofia

© Sputnik / Sergey Guneev / Trecere la banca de fotografiiRecep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Președintele turc a leșinat în moschee în timpul rugăciunii de dimineață

CHIȘINĂU, 25 iun — Sputnik. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a leșinat în timpul rugăciunii de dimineața la moscheie, iar în prezent se simte bine, anunță publicația Hurriyet.

Potrivit sursei, Erdogan s-a simțit rău în timpul rugăciunii dedicate sărbătorii Uraza Bayram.

„Mi s-a făcut rău din cauza tensiunii arteriale, legată de diabetul zaharat", a declarat Erdogan.

"Acum totul e bine", a adăugat el.

Potrivit publicației turcești, când lui Erdogan i se făcuse rău, spre el a alergat paza de corp, apoi au sosit medicii. Jurnaliștii nu au fost admiși în moscheie, liderul turc oferind un interviu doar după terminarea rugăciunii.

Vom menționa că de la începutul Ramadanului, în Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul. Cu această ocazie Ministerul grec de Externe a condamnat citirea Coranului și a rugăciunilor în catedrala Sfânta Sofia din Istanbul.

"Condamnăm citirea Coranului și practicarea rugăciunii în prezența șefului Directoratului pentru Probleme Religioase în incinta Hagia Sofia, care a fost difuzat în direct la postul național de televiziune al Turciei", este scris într-un comunicat al Ministerului grec de Externe.

"Catedrala Sfintei Sofia este un monument recunoscut de UNESCO drept patrimoniului imaterial al omenirii. Tentativa de a o transforma în moschee, citind acolo Coranul și săvârșind rugăciuni și alte acțiuni, jignește întreaga comunitate internațională care trebuie să ia atitudine", este scris în textul comunicatului.

Sfinții Împărați Constantin și Elena - Sputnik Moldova
Sfinții împărați Constantin și Elena: Sfinții care au schimbat istoria Europei

Potrivit autorităților de la Atena, aceasta este o provocare față sentimentele religioase ale creștinilor din întreaga lume. "Noi îndemnăm Turcia să demonstreze că este un stat democratic și să păstreze caracterul ecumenic al Sfintei Sofia, să respecte vechea tradiție a monumentului", precizează cei de la Ministerul de Externe.

Timp de peste o mie de ani, catedrala Sfânta Sofia a fost cea mai mare biserică din lumea creștină. După ocuparea Constantinopolului (1453) de către otomani și căderea Imperiului Bizantin, catedrala a fost transformată în moschee. Însă, începând cu anul 1934, aceasta a fost transformată în muzeu prin decretul lui Mustafa Kemal Atatürk, întemeietorul statului modern turc și a fost inclusă în lista patrimoniului mondial al UNESCO.

În anul 2016, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat că în timpul Ramadanului se va citi din Coran. Acțiunile Turciei au provocat atunci o reacție negativă în mai multe state ale lumii. 

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0