Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce românii nu dau sfinți? Răspunsul lui Calistrat Chifa – VIDEO

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În una dintre recentele sale predici, ținută de la mănăstirea Vlădiceni din preajma Iașilor, părintele Calistrat Chifa le răspunde "celor care denigrează personalitatea Părintelui Arsenie Boca de la Sâmbăta de Sus".

De ce poporul român are mai mult sfinți străini decât români și de ce puținii sfinți români îi are nu-și au moaștele în țară, acestea păstrându-se peste hotare sau, în general, sunt cu urma pierdută? Calistrat Chifa a formulat un răspuns la această întrebare în una dintre recentele sale predici ținută la mănăstirea Vlădiceni.

În contest el s-a referit și la părintele Arsenie Boca, dar și la încercările unora de a periclita trecerea acestuia în rândurile sfinților de către Biserica Ortodoxă Română.

"Nu noi hotărâm sfințenia sau intrarea în Rai, astea le-a hotărât Dumnezeu încă de la trecerea la cele veșnice a Părintelui. Așa cum a spus Mitropolitul Antonie Plămădeală: "Duhovnicul Arsenie Boca de la Sâmbătă, a marcat Istoria Bisericii cu un curent personal de trezire duhovnicească și va rămâne în mentalitatea și în memoria credincioșilor care l-au cunoscut O Cale de Lumină în Noaptea Ateismului Ideologic Comunist!", afirmă Calistrat Chifa, citându-l pe mitropolitul Antonie Plămădeală, care, de altfel, este originar din stânga Prutului, din satul Stolniceni, Hâncești.

Părintele Calistrat - Sputnik Moldova
Calistrat Chifa: De ce nu se arde omul la crematoriu

"În ciuda tuturor părerilor pro și contra, starea de mântuire sau de har, o dă doar Bunul Dumnezeu fiecărui creștin, fiecărui cuvios și fiecărui duhovnic în parte. Nu ne este nouă a ști cine, cum și când se mântuiește. Nu judecați greșit ca să nu cădeți în osânda lui Dumnezeu. "Cine crede în nume de apostol sau proroc va avea plată de apostol sau de proroc!", afirmă Sf. Ap. Pavel. La mormântul oricărui cuvios te poți ruga să primești har și binecuvântare așa cum aprinzi lumânări sau îi pomenești pe proprii părinți. Nu este păcat și nu este nici o greșeală ca ortodocșii creștini să își dorească să se închine sau să viziteze Mormântul Părintelui Arsenie Boca!", a conchis părintele Calistrat Chifa.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0