Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cât de independentă este Asociația Presei Independente?

© Sputnik / Miroslav RotariAPI
API - Sputnik Moldova
Abonare
Sloganul: Combatem presupusul fals prin fals – ar fi foarte potrivit pentru proiectul cu denumirea Stop fals, lansat de API, CJI și ATVJI

Sloganul: Combatem presupusul fals prin fals – ar fi foarte potrivit pentru proiectul cu denumirea Stop fals, lansat de Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația Telejurnaliștilor Independenţi din Moldova (ATVJI). Cei care administrează acest proiect, dar și finanțatorii ar putea să ia în calcul cu toată seriozitatea această propunere. Persoanele cu interese pecuniare în acest proiect ajung până la absurd în străduința de a satisface sponsorul pofticios. 

Agenția de știri și radio Sputnik-Moldova a fost acuzată, din nou, într-un text publicat în cadrul acestei campanii că ar fi admis un fals într-o știre despre schimbările ce ne așteaptă la casele de schimb valutar din țară, odată cu adoptarea Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. 

Din start avem câteva întrebări:

—  De ce titlul știrii în care este acuzată agenția Sputnik de fals este preluat de la un alt portal, care publică o cu totul altă informație? 

—  De ce poza care însoțește textul despre agenția Sputnik aparține altei instituții media?

—  Care este afirmația considerată falsă în știrea Sputnik?

—  Cum a fost formulată întrebarea adresată viceministrului Justiției? Se referea la titlul ce nu-i aparține agenției Sputnik sau la textul publicat pe site-ul nostru? 

 Acum să o luăm pe rând: cel care a apreciat articolul nostru drept un presupus fals a comis de fapt un fals, publicând textul cu titlul – „Fals: Din 27 iunie, moldovenii nu vor mai putea schimba dolari și euro”. În articolul scris de Sputnik nu există nicio afirmație de genul că moldovenii nu vor mai putea schimba dolari sau euro. Nu veți găsi în nicio frază o asemenea informație. În știrea Sputnik cititorii află că dacă legea va fi votată de deputați în lectură finală atunci, din 27 iunie, persoanele care vor schimba la casele de schimb valutar de la 5 mii de lei în sus vor fi obligate să prezinte buletinul de identitate.

Sergiu Praporșcic - Sputnik Moldova
Este instituit delictul de opinie sau cum Campania Stop Fals recurge la fals

Deși titlul publicat pe api.md este: „Fals: Din 27 iunie, moldovenii nu vor mai putea schimba dolari şi euro”, în tot textul care îl însoțește nu veți găsi nicio propoziție care să corespundă titlului. Textul care urmează sub titlul cu pricina combate nu faptul că moldovenii nu vor mai putea schimba dolari și euro, ci informația prezentată de Sputnik și anume că „persoanele fizice din Moldova care vor schimba în valută străină de la 5 mii de lei în sus, la casele de schimb valutar din țară, vor fi tratate ca potențiali finanțatori ai terorismului”. 

Agenția face referire la declarațiile pe care le-au făcut deputații în cadrul mai multor dezbateri și anume: ședința Comisiei parlamentare pentru politica externă și integrare europeană din 15 februarie 2017, ședința Parlamentului din 30 martie 2017 și masa rotundă organizată, la 13 iunie, de Comisia parlamentară securitate, apărare și ordine publică. În cadrul acestor dezbateri, dar și la adoptarea în prima lectură a proiectului, un șir de deputați au făcut asemenea afirmații, arătându-și astfel dezacordul față de suma de 5 mii de lei propusă în proiect de Ministerul Justiției. La o elementară documentare, toate aceste declarații pot fi ușor accesate și AUZITE pe portalurile care transmit în direct evenimentele ce au loc în Moldova. 

Un alt aspect cu care nu este de acord cel care a semnat textul în cadrul campaniei Stop fals este data publicată de Sputnik și anume: 27 iunie. În proiectul de lege, care a fost deja votat, la 30 martie, în prima lectură, scrie negru pe alb că legea va intra în vigoare la data de 27 iunie 2017.

© Photo : parlament.mdFragment din Proiectul legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului
Fragment din Proiectul legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului - Sputnik Moldova
Fragment din Proiectul legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului

Prima parte a articolului nostru descrie noua procedură ce va fi urmată la convertirea leilor în valută străină de la suma de 5 mii de lei. Iar a doua parte se încheie așa: Documentul urmează să fie dezbătut și aprobat în lectură finală de Parlamentul Moldovei. În cazul în care proiectul va fi votat, legea va intra în vigoare din 27 iunie 2017. 

Unde este falsul? Apropo, încă nu suntem în 27 iunie 2017.Agenția Sputnik a publicat această informație în data de 14 iunie. 

Cine sunt cei care decid că o informație este falsă

Nu orișicine are dreptul moral și etic să dea aprecieri unei munci, opere, lucrări sau unui comportament. Încă din perioada antică se știe că, pentru a obține un asemenea statut, trebuie să ai o pondere în societate, să fii doxă, să fii idol și etalon pentru alții anume prin propriul exemplu și propria experiență.  Ori, dacă acestea lipsesc, să prezinți, cel puțin, opiniei publice datele din CV legate de pregătirea profesională și experiența în domeniu: publicații, merite, aprecieri, unde ai fost angajat, de unde ai fost disponibilizat ș.a.m.d. Trebuie să cunoaștem cine sunt „judecătorii”.

În adevăratul jurnalism, un nume ți-l faci de-a lungul anilor, prin multă muncă (apropos – nu stând în oficiu), demnitate, cumsecădenie și multe sacrificii. Un nume în breasla noastră nu ți-l faci pe seama altor colegi. 

Înainte de a face o analiză este bine să ne documentăm 

Cel care a semnat acest text nu s-a documentat bine înainte de a da „verdictul”. Dacă angajatul API știa să navigheze pe site și știrea Sputnik pe care el o consideră un fals, atunci toate întrebările care i-au apărut aveau să fie spulberate. 

Noi vom da aici niște indicii. Proiectul de lege cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului a fost avizat de Guvernul Republicii Moldova în data de 30 decembrie 2016 (ședință publică). Documentul a fost înregistrat în Parlamentul Republicii Moldova la 3 februarie 2017 (poate fi accesat pe site-ul Parlamentului). Documentul a fost avizat de Comisia parlamentară politică externă și integrare europeană în data de 15 februarie (ședință publică). Proiectul a fost votat de deputați în prima lectură în data de 30 martie 2017 (ședință publică). La 13 iunie, Comisia parlamentară securitate, apărare și ordine publică a organizat dezbateri publice pe marginea acestui proiect, în cadrul cărora s-a anunțat că data limită de prezentare a propunerilor  pentru votarea legii în lectură finală este 19 iunie 2017 (ședință publică). Toate aceste dezbateri și discuții sunt publice și accesibile pentru toți cei interesați. 

Proiectul legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului by Sputnik Moldova on Scribd

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacției Sputnik.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0