Pentru ca pâinea coaptă să nu să se usuce și să se întărească repede, ar fi binevenit să măriți timpul frământatului. Pâinea din făina de grâu o veți frământa timp de cinci minute cu un aparat de pâine, iar pâinea de secară zece minute. Dacă se va frământa cu mâinile, atunci vom avea nevoie de câte 20 minute pentru fiecare. Tot pentru a păstra mai mult timp pâinea moale, ar fi bine s-o coacem dintr-o făina mai grosieră, adică nu una fină.
Pentru a obține o crustă frumoasă a pâinii, ar fi bine înainte de a o da în cuptor să ungem fața pâinii cu apă, ou bătut sau și mai bine cu lapte condensat.
Dacă vreți să obțineți o pâine mai fină, înlocuiți apa pentru frământat cu lapte, dacă nu toată cantitatea, atunci măcar o parte. Veți obține o pâine foarte fină dacă o veți frământa cu zer.
Dacă vreți să vă delectați cu ceva gustos și foarte ușor de preparat prietenii care au venit pe neprins de veste, luați o pâine baghetă sau chiar un baton și faceți o tăietură nu prea mare și umpleți această pâine cu ceva unt, usturoi și mai adăugați și ceva condimente. Prietenii vor aprecia.
Atunci când coaceți pâinea în cuptorul încins cu lemne, un vas termorezistent umplut cu apă și pus în cuptor va avea grijă ca în timpul coacerii pâinea să nu devină prea tare.
Nu aruncați pâinea puțin învechită sau întărită, aceasta poate deveni proaspătă și puhavă din nou dacă o înveliți într-un prosop umed și o țineți așa câtva timp, după care o puneți în cuptor pentru o jumătate de oră.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>
Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>
Urmărește-ne pe rețelele de socializare:
|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|