Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Fost consilier al ministrului Sănătății: Cum sunt jefuiți oamenii la spital

© Fotolia / VILeviSpital - fotografie simbol
Spital - fotografie simbol - Sputnik Moldova
Abonare
Scandalos! Un fost consilier al ministrului Sănătății recunoaște că rândurile din spitale sunt create artificial ca pacienții să nu poate beneficia de polița de asigurare medicală obligatorie, ci să meargă la clinicile private, unde sunt nevoiți să plătească serviciile din propriile buzunare.

CHIȘINĂU, 20 iun — Sputnik, Nicu Goncear. Rândurile din spitalele din Republica Moldova sunt create artificial ca pacienții să nu poate beneficia de polița de asigurare medicală obligatorie, iar banii să le pice drept în buzunar medicilor din sectorul privat. Acest lucru îl recunoaște Dragoș Galbur, care este fost consilier ministrului Sănătății, Ruxanda Glavan.

Galbur a făcut această afirmație în cadrul unei discuții pe o rețea de socializare.

"Ce șanse are un pensionar de 75 de ani, dintr-un sat din Republica Moldova, să fie operat gratuit de cataractă?" — aceasta este întrebarea pe care o adresează pe pagina sa de facebook internautul Veronica Chicu-Boboc, care este și președinte al Centrului Media pentru Tineri.

Tot ea răspunde: Șanse minime, aproape deloc!

Iar mai jos, Veronica Chicu-Boboc răspunde de ce un bătrân nu are șanse să fie operat gratuit de cataractă.

1. Își așteaptă rândul la operație 2-3 ani și riscă să nu mai ajungă.

2. Omul este purtat pe drumuri: sat-raion de o mulțime de ori, plus ore în șir de așteptare sub ușă, încât i se face lehamite și nu mai vrea nimic.

3. La fiecare etapă din aceste drumuri și intersecții cu sistemul medical "asigurat" apar tot felul de intermediari care-l momesc și direcționează spre clinicile cu plată, unde ai totul la pachet pentru suma de circa 11 mii de lei doar pentru un ochi! (intervenția chirurgicală la un ochi — n.n.)".
"Ce-i de făcut?!", întreabă internauta și readresează întrebarea Ministerului Sănătății al Republicii Moldova.

Spital - Sputnik Moldova
Societate
La Orhei a murit un bebeluș după ce s-a intoxicat cu un iaurt

Postarea Veronicăi Chicu-Boboc a provocat o discuție aprinsă pe facebook. Unii internauți au remarcat că în aceeași situație (adică nu au acces la serviciile medicale gratuite) se află și părinții care au bebeluși.

Iată ce spune Adriana Boros: "Știi ce șansă are un nou născut să fie operat de cataractă la stat, în Moldova? Pe banii statului? Zero. Pentru că o să îți spună că nu se operează, că va fi orb sau că nu se apucă pentru că este prea complicat. Ei, atunci ajungi la privat și dai cât trebuie să dai că să aibă copilul o șansa să vadă".

Și directorul Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, s-a implicat în discuție. Ea afirmă că în această situație se află majoritatea pensionarilor, nu doar cei care au necesitatea să-și facă operație de cataractă. Și anume: ei sun momiți să meargă la o clinică privată. "Trebuie să-ți găsești singur medicul care să te opereze într-o clinică de stat. Altfel trebuie să stai în rând de la câteva luni la peste un an", afirmă directorul Centrului de Investigații Jurnalistice.

Maternitate, naștere - Sputnik Moldova
Mărturiile unei moldovence: Cum e să naști într-un spital din Marea Britanie

Unul dintre internauți, Dragoș Galbur, care este fostul consilier al ministrului Sănătății, Ruxanda Glavan, se implică și el în discuție ca să afirme că aceste cozi sunt create absolut artificial.

"Rândul este creat artificial de către medicii care lucrează jumătate de zi la stat și jumătate de zi la privat. Așa este și la protezare, și la oncologie, peste tot. Ministerul Sănătății nu poate face nimic. Doar dacă să interzică medicilor să activeze și al stat, și la privat, concomitent, ceea ce este imposibil la moment", afirmă Dragoș Galbur.

"Deci, rândul este creat pentru ca cei cu cataractă, etc. să nu aibă altă alternativă decât să meargă la privat, adică tot la ei. Să le vină banul direct în buzunar, fără CNAM, asigurări, rambursări, etc.", recunoaște Dragoș Galbur, care este fostul consilier al ministrului Sănătății, Ruxanda Glavan.

© Ruptly Facebook.comDeclarația lui Dragoș Galbur
Declarația lui Dragoș Galbur - Sputnik Moldova
Declarația lui Dragoș Galbur

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0