Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Putin: Rusia va fi activă în Arctica... „O rachetă ajunge la Moscova în 15 min”

© Sputnik / Константин Чалабов / Accesați arhiva multimediaТрансляция "Прямой линии с Владимиром Путиным"
Трансляция Прямой линии с Владимиром Путиным - Sputnik Moldova
Abonare
Vladimir Putin a explicat de ce Federația Rusă are un interes deosebit pentru explorarea teritoriilor din regiunea Arctică

CHIȘINĂU, 17 iun — Sputnik. Președintele rus, Vladimir Putin, a reamintit în cadrul "liniei directe" cu cetățenii că țara dispune de spărgătoare de gheață unice în lume, fiind solicitat să explice interesul sporit al Rusiei pentru regiunea Arctică.

"Arctica are o importanță deosebită pentru viitorul Rusiei. Către anul 2050 peste 30 la sută din hidrocarburi vor fi extrase anume din Arctica", a declarat Putin.

Liderul rus a mai adăugat că calea maritimă nordică va fi utilizată mai intensiv, iar pentru construcția unor noi spărgătoare de gheață au fost prevăzute resurse bugetare.

Putin a mai menționat că Moscova este deschisă spre cooperare în explorarea acestor teritorii cu toate statele.

"Am fost recent în Țara Franz Iosif. Oamenii care muncesc acolo mi-au povestit: vin mulți turiști, inclusiv din țări străine, iar unii ghizi le spun cu voce vizitatorilor: „Aceste teritorii au aparținut cândva Uniunii Sovietice", a declarat liderul de la Kremlin.

"Ar trebui să ne pună în gardă acest lucru pentru că e vorba de teritoriul nostru. Iată de ce trebuie să asigurăm utilizarea exactă a rutelor, activitatea de explorare pe a acestor teritorii și să ne asigurăm suveranitatea asupra acestui pământ. Să nu uităm și de partea militară a problemei: din punct de vedere al asigurării securității țării această regiune are o importanță deosebită", a mai adăugat el.

Liderul rus a adus la cunoștință publicului că din punct de vedere a înarmărilor strategice, traseul aerian al rachetelor terestre, care se află pe teritoriul Statelor Unite, trece anume prin Polul Nord.

"Nu aș vrea să tensionez situația, însă specialiștii știu că submarinele americane nucleare, spre exemplu, patrulează în nordul Norvegiei, iar o rachetă (lansată de pe aceste submarine n.r.) poate ajunge până la Moscova în 15 minute. Trebuie să înțelegem ce se întâmplă acolo, să vedem ce se întâmplă acolo și să asigurăm protecția țărmului și a frontierelor", a spus Putin.

"Iată de ce trebuie să asigurăm funcționalitatea sistemului integrat de avertizare în cazul unui atac cu rachete (SPRN), precum și sistemul de control asupra lansării rachetelor", a spus Vladimir Putin.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0