Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Europa dezleagă baierele pungii: Câte milioane vor ajunge în Moldova

© REUTERS / Dado RuvicEuro
Euro - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit acordului semnat de ambasadorii Uniunii Europene, Republica Moldova va beneficia de asistență macrofinanciară în sumă de 100 milioane euro

CHIȘINĂU, 15 iun — Sputnik. Asistența va fi acordată în trei tranșe, în perioada 2017 — 2018, și are drept obiectiv stabilizarea economică a țării și susținerea reformelor structurale.
Acordul respectiv a fost aprobat după discuțiile cu reprezentanții Parlamentului European.

Potrivit documentului, din cele 100 de milioane de euro, 60 milioane vor reprezenta împrumuturi, iar 40 de milioane vor fi acordate sub formă de finanțări nerambursabile.

Șefa FMI Crhristine Legarde - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cum Moldova a plecat capul sub jugul FMI

"Economia Republicii Moldova a fost afectată de instabilitate politică în perioada dintre alegerile din noiembrie 2014 și ianuarie 2016. Aceasta a fost, de asemenea, afectată de un scandal de fraudă bancară, de o activitate economică slabă și de interdicțiile la import impuse de Rusia. De la începutul anului 2016, autoritățile au adoptat o serie de reforme, dar trebuie să întreprindă în continuare eforturi pentru a le pune în aplicare, iar cei responsabili de fraudele bancare trebuie aduși în fața justiției. Reformele din sectorul financiar și cele privind gestionarea finanțelor publice au fost întreprinse în cadrul negocierilor referitoare la un program FMI", menționează Consiliul European într-un comunicat.

Pentru a beneficia de asistența UE, autoritățile vor trebui să îndeplinească anumite condiții exacte și specifice. O condiție prealabilă ar fi aceea ca Republica Moldova să respecte mecanismele democratice reale, inclusiv un sistem parlamentar pluripartit.

Printre obiective se numără totodată eficiența, transparența și responsabilitatea în gestionarea finanțelor publice, prevenirea eficace a corupției și a spălării banilor, precum și guvernanța și supravegherea sectorului financiar.

Decizia privind acordarea asistenței necesită o aprobare finală în cadrul Consiliului European, în acord cu Parlamentul European.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0