Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Schimbări majore în acordarea concediilor de odihnă anuale

© Sputnik / Мирослав РотарьРабочее место
Рабочее место - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul a înregistrat în Parlament un proiect de lege de amendare a Codului Muncii, care prevede și schimbări la articolele ce se referă la concediile de odihnă anuale

CHIȘINĂU, 14 iun – Sputnik. Salariații nu-și vor mai putea amâna concediile de odihnă plătite de la un an la altul. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat de Guvern la Secretariatul Parlamentului. 

Dacă în prezent Codul Muncii îi permite salariatului să-și amâne integral concediul plătit pentru anul viitor, potrivit modificărilor propuse de Guvern, angajatul va fi obligat să consume cel puțin 14 zile calendaristice din concediul de odihnă anual, iar partea rămasă urmând a-i fi acordată până la sfârșitul anului următor.

Bancnote cu nominalul de 50 și 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Salariații din Moldova riscă amenzi de până la 25 de mii de lei. Vezi pentru ce
 

În prezent, în cazuri excepţionale, când acordarea concediului de odihnă anual salariatului în anul de muncă curent poate să se răsfrângă negativ asupra bunei funcţionări a unităţii, concediul, cu consimţământul scris al salariatului şi cu acordul scris al reprezentanţilor salariaţilor, poate fi amânat pe anul de muncă următor. În acest caz, în anul următor salariatul poate beneficia de 2 concedii, care pot fi cumulate sau divizate în baza cererii scrise.

Guvernul mai propune modificări la articolele din Codul Muncii care se referă la concediile de odihnă anuale suplimentare și la concediile pentru îngrijirea copilului. 

Potrivit Codului Muncii, tuturor salariaţilor li se acordă anual un concediu de odihnă plătit, cu o durată minimă de 28 de zile calendaristice, cu excepţia zilelor de sărbătoare nelucrătoare. Pentru salariaţii din unele ramuri ale economiei naţionale (învăţămînt, ocrotirea sănătăţii, serviciul public), prin lege organică, se poate stabili o altă durată a concediului de odihnă anual.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0