Cum a ajuns sabia lui Ștefan cel Mare la președintele american Donald Trump

CC BY 2.5 / JoJan / Sabia lui Ștefan cel MareSabia lui Ștefan cel Mare, Istanbul
Sabia lui Ștefan cel Mare, Istanbul - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful statului român i-a oferit liderului de la Casa Albă o copie a sabiei lui Ștefan cel Mare, iar Donald Trump a dăruit în schimb o vază cu inscripția "The White House".

CHIȘINĂU, 13 iun — Sputnik. Sabia lui Ștefan cel Mare are o simbolistică aparte, originalul aflându-se în Turcia, scrie B1TV.

Sabia lui Ștefan cel Mare a fost luată de turci la 30 de ani după moartea lui Ștefan cel Mare, când Petru Rareş a fost alungat de pe tron de Suleyman Magnificul.

Donald Trump și Klaus Iohannis - Sputnik Moldova
Va ajunge România „cap te pod" al SUA în Europa de Est?

În cadrul vizitei sale în SUA, Klaus Iohannis i-a oferit președintelui american o copie a sabiei lui Ștefan cel Mare, iar Donald Trump a dat în schimb o vază pe care este inscripționat "The White House".

Cadoul oferit de Iohannis are o semnificație deosebită datorită faptului că, în prezent, relațiile dintre Turcia și Statele Unite sunt foarte tensionate.

Președintele Erdogan a cerut insistent Statelor Unite să îl extrădeze pe Fethullah Gulen, pe care autoritățile de la Ankara îl consideră organizator al eșuatei tentative de lovitură de stat din anul trecut. Turcia și Statele Unite sunt pe poziții divergente privind conflictele din Siria și Irak. SUA sprijină pe rebelii kurzi, iar Ankara îi consideră susținători ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0