Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mihai Ghimpu dezvăluie de ce Dorin Chirtoacă a ajuns pe mâna procurorilor

© Facebook / Mihai GhimpuMihai Ghimpu și Dorin Chirtoacă la o petrecere
Mihai Ghimpu și Dorin Chirtoacă la o petrecere - Sputnik Moldova
Abonare
Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, și-a prezentat opinia referitor la motivele reținerii de către procurorii Anticorupție a primarului municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă

CHIȘINĂU, 13 iun – Sputnik. Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, susține că nepotul său, primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, ar fi fost reținut nu pentru că a încălcat legea, dar pentru că … muncea mult. 

”Așa-i la noi, la moldoveni, cel care muncește este criticat, urât, judecat. S-au schimbat timpurile, în loc să vină o altă lume, la noi oamenii îi sprijină pe cei care umblă cu minciuna și sabia în mână”, a declarat Ghimpu. 

Prim-vicepreședintele PL, Dorin Chirtoacă, a fost reţinut de procurorii Anticorupţie şi CNA, în data de 25 mai, în dosarul parcărilor cu plată. Chirtoacă are statut de bănuit și este anchetat în arest la domiciliu, fiind bănuit de trafic de influență.

Edilul șef i-ar fi dat indicaţii viceprimarului Capitalei, Nistor Grozavu, să semneze contractul cu firma EME Parkleitsystem GmbH fără avizul Consiliului Municipal. Potrivit procurorilor, această companie ar fi devenit câştigătoare în urma unor acţiuni concertate dintre responsabili din Primăria Capitalei, agenţi economici şi omul de afaceri care gestiona din umbră EME Parkleitsystem GmbH.

Дорин Киртоакэ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Dorin Chirtoacă rămâne fără împuternicirile primarului

Au fost documentate mai multe întâlniri dintre gestionarul din umbră al companiei câştigătoare şi şeful Direcţiei Transport Public şi Căi de Comunicaţii a Primăriei, Igor Gamrețchi, întâlniri în cadrul cărora a fost discutată schema de trucare a licitaţiei, participarea primarului general la urgentarea semnării contractului, dar şi un „bonus” pentru serviciile prestate. 

În cadrul audierilor efectuate pe parcursul urmăririi penale, s-a stabilit că, în urma înţelegerii prealabile dintre omul de afaceri şi şeful Direcţiei Transport Public, ultimul având rolul de intermediar dintre businessman şi primar, responsabilul de la Primărie este sfătuit să înregistreze o companie off-shore în Cipru, care ulterior devine asociat al EME Parkleitsystem GmbH cu o cotă de 26 la sută.

”Potrivit mărturiilor oferite în cadrul anchetei,  26 la sută din veniturile companiei era acea mulţumire pentru semnarea contractului de parteneriat public privat între compania EME Parkleitsystem GmbH şi Primăria Capitalei, dintre care 13 procente îi reveneau primarului şi alte 13 la sută şefului Direcţiei Transport Public şi Căi de Comunicaţie”, potrivit CNA.  

Dacă va fi găsit vinovat, Dorin Chirtoacă  riscă de la 3 la 7 ani de închisoare.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0