Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Al unsprezecelea dosar de acuzare pentru fraudele de la BEM, trimis în judecată

© Sputnik / Родион ПрокаBanca de economii
Banca de economii - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Procuratura Anticorupţie a expediat în instanţa de judecată 11 cauze penale de învinuire a inculpaţilor de comiterea mai multor infracțiuni de acordare a creditelor neperformante din sursele BEM

CHIȘINĂU, 12 iun – Sputnik. Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală și a trimis în judecată al unsprezecelea dosar de acuzare a 5 foşti membri ai Comitetului de Creditare ai BC “Banca de Economii” SA pentru încălcarea regulilor de creditare cu cauzarea instituţiei financiare a daunelor în proporţii deosebit de mari. 

Din materialele acumulate de procurori în cadrul dosarului reiese că, în intervalul anilor 2010-2011, fostul preşedinte, în coparticipare cu alţi patru membri ai Comitetului de Creditare al BEM, a acordat credite neperformante pentru patru firme în sumă de 197 de milioane de lei. Deşi, potrivit legislaţiei, intervenţia Comitetului de Creditare se impunea şi acordarea creditelor urma a fi stopată cu recuperarea imediată a mijloacelor financiare acordate, inculpaţii nu au întreprins acţiuni în acest sens, prejudiciind instituţia bancară în proporţii deosebit de mari.

Curtea de apel апелляционная палата - Sputnik Moldova
Republica Moldova
CNA a dat lovitura. O nouă reținere în dosarul BEM

În total, Procuratura Anticorupţie a expediat în instanţa de judecată 11 cauze penale de învinuire a inculpaţilor de comiterea mai multor episoade de acordare a creditelor neperformante din sursele BEM. Actualmente, fostul preşedinte al Comitetului de Creditare al BEM se află în arest preventiv, iar complicii săi sunt cercetaţi în stare de libertate.

În scopul recuperării prejudiciului cauzat Băncii de Economii au fost aplicate mai multe sechestre, inclusiv asupra bunurilor ce aparţin cu drept de proprietate învinuiţilor.

Pentru comiterea infracţiunii respective legislaţia prevede amendă sau închisoare de până la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Urmărirea penală pe alte episoade ce vizează acordarea, în diferite perioade, a creditelor neperformante de către Banca de Economii este în desfăşurare.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0