Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Duminica protestelor în Moldova: pro și contra modificării sistemului electoral

© Sputnik / Miroslav RotariМитинг внепарламентской оппозиции в Кишиневе
Митинг внепарламентской оппозиции в Кишиневе - Sputnik Moldova
Abonare
La Chișinău, Ialoveni, Cahul și Edineț oamenii au scandat, pe de o parte, pentru modificarea sistemului electoral, iar pe de altă parte – au solicitat retragerea din Parlament a proiectelor menite să modifice modalitatea de alegere a deputaților

CHIȘINĂU, 11 iun – Sputnik. Duminică, în Moldova, s-au desfășurat mai multe manifestări în cadrul cărora oamenii au scandat, pe de o parte, pentru modificarea sistemului electoral, iar pe de altă parte – au solicitat retragerea din Parlament a proiectelor menite să modifice modalitatea de alegere a deputaților moldoveni. 

Protestul contra modificării Codului Electoral s-a desfășurat la Chișinău și a fost organizat de PAS, PPDA și Partidul Nostru. Participanții la miting au scandat lozinci contra actualei guvernări și au strigat ”Vrem puterea”. 

Протест у парламента - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Protest fără lideri sau de ce Sandu nu a vorbit în fața manifestanților

Aceștia au anunțat despre începutul unei noi Mișcări de eliberare națională și au declarat că nu vor înceta protestele până Parlamentul nu va renunța la ideea de schimbare a sistemului electoral.

La mitingul de la Chișinău a fost documentat și un incident, când o echipă a unei televiziuni din Chișinău a fost bruscată de un grup de manifestanți. Jurnaliștii au fost scoși din mulțime de alți participanți la protest. 

Pe de altă patre, la Ialoveni, Cahul și Edineț au fost organizate mitinguri de susținere a ideii de schimbare a sistemului electoral, care presupune trecerea la alegerea deputaților pe circumscripții, dar și pe liste de partid. 

Manifestanții au menționat că reforma clasei politice nu aparține doar politicienilor, ci și cetățenilor. Potrivit lor,  sistemul actual de vot proporțional s-a discreditat, deoarece pe listele de partid se votează persoane anonime, pe care alegătorii nu-i cunosc. 

Mitingurile de la Ialoveni, Cahul și Edineț s-au desfășurat în mod pașnic și s-au încheiat cu concerte susținute de artiștii autohtoni. 

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

Sputnik Moldova pe Facebook, @sputnikmoldova pe Twitter, Sputnik Moldova pe VK, Sputnik Moldova pe OK, Sputnik Moldova pe GPlus+

Fluxul de știri
0