Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Prin ce se deosebesc deputații moldoveni de oamenii simpli

© Sputnik / Miroslav RotariЗаседание Парламента 23.09.2016
Заседание Парламента 23.09.2016 - Sputnik Moldova
Abonare
Deși vin din popor și sunt aleși de popor, deputații moldoveni au un șir de privilegii care-i plasează într-o altă dimensiune decât cea a muritorilor de rând

CHIȘINĂU, 10 iun – Sputnik. Deputații moldoveni au dreptul la concediu anual plătit, la concediu pentru interese personale şi la concediu medical. De același drept se bucură și ceilalți angajați din Republica Moldova, dar cu o mică excepție. Este vorba despre durata concediului.

Парламент - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Vacanța de iarnă a deputaților moldoveni este mai mare decât cea a elevilor

Potrivit Regulamentului Parlamentului, orice concediu, cu excepţia concediului medical, se acordă deputaţilor prin dispoziţia preşedintelui Parlamentului sau a vicepreşedintelui care îndeplineşte atribuţiile preşedintelui în absenţa acestuia.

”Concediul anual plătit se acordă deputaţilor pe o durată de 36 de zile lucrătoare, luându-se drept bază săptămâna de muncă de 6 zile, în timpul vacanţei de Crăciun şi vacanţei de vară”, se menționează în Regulament.

Concediul pentru interesele personale se acordă deputaţilor pe o durată de cel mult 10 zile în timpul unei sesiuni.

De cealaltă parte, potrivit Codului Muncii durata concediului de odihnă anual este de 28 de zile calendaristice. Tuturor salariaţilor li se acordă anual un concediu de odihnă plătit, cu o durată minimă de 28 de zile calendaristice, cu excepţia zilelor de sărbătoare nelucrătoare.

Pentru salariaţii din unele ramuri ale economiei naţionale, precum învăţământ, ocrotirea sănătăţii, serviciul public, prin lege organică, se poate stabili o altă durată a concediului de odihnă anual, calculată în zile calendaristice.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

Sputnik Moldova pe Facebook, @sputnikmoldova pe Twitter, Sputnik Moldova pe VK, Sputnik Moldova pe OK, Sputnik Moldova pe GPlus+

Fluxul de știri
0