Benzina devine un lux. Prețul petrolului crește vertiginos

© Sputnik / Виталий Тимкив / Accesați arhiva multimediaExtragerea petrolului
Extragerea petrolului - Sputnik Moldova
Abonare
Preţul petrolului a crescut substanţial luni, după ce mai multe state vecine Qatarului au rupt legăturile diplomatice cu această ţară

CHIȘINĂU, 7 iun — Sputnik. Preţul petrolului s-a majorat substanţial luni, după ce Arabia Saudită, Egiptul, Bahrainul, Emiratele Arabe Unite și Yemenul au rupt legăturile diplomatice cu statul Qatar, acuzându-l că sprijină terorismul, potrivit RT.com.

Preţul petrolului de marca Brent a crescut cu 32 de cenți, ajungând la peste 50 de dolari pe baril, în timp ce US West Texas Intermediate a înregistrat o creștere de 34 de cenți, la 48 de dolari pe baril.

Statul Qatar este cel mai mare furnizor de gaz natural lichefiat (GNL). De asemenea, este un exportator important de combustibil lichid condensat, cu densitate scăzută, derivat din gaze naturale. Țara produce 1,48 milioane de barili de petrol pe zi și este membru în Organizația Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

„Cred că vor fi dezbateri cu privire la impactul real pe care îl poate avea această situație pe piața petrolului. În ceea ce privește fluxurile de țiței, situaţia nu se schimbă prea mult, dar există un impact geopolitic mai larg care trebuie analizat", a declarat Olivier Jakob, strategist la Petromatrix, citat de Reuters.

АЗС - Sputnik Moldova
Petrolul se scumpește brusc, vezi ce se întâmplă la bursele internaționale

Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite sunt principalii exportatori de țiței din OPEC, având un impact mult mai semnificativ asupra prețurilor petrolului la nivel mondial.

Contractele pentru petrolul Brent sunt încă în scădere cu șapte procente, din 25 mai, când OPEC, Rusia și alte țări au anunțat că vor extinde reducerea producției cu încă nouă luni.

Producția de petrol în Statele Unite a crescut cu peste 10% față de anul trecut, ceea ce înseamnă 9,34 milioane de barili pe zi, apropiindu-se de nivelul producătorilor de top, Arabia Saudită și Rusia.

„Investitorii continuă să se îndoiască de capacitatea OPEC de a reechilibra piața petrolului, fiind pusă presiune asupra preţului ţiţeiului brut în contextul în care este semnalată o creştere a producției de petrol din SUA", precizează ANZ Bank.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0