Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Decizie importantă: Indemnizaţia de maternitate trebuie să fie recalculată

© Sputnik / Владимир Вяткин / Accesați arhiva multimediaRezonanță magnetică, gravide, maternitate
Rezonanță magnetică, gravide, maternitate - Sputnik Moldova
Abonare
Curtea Constituțională a stabilit că interzicerea recalculării indemnizaţiilor de asigurări sociale, ca urmare a comiterii unei erori, poate aduce atingere semnificativă cuantumul indemnizaţiei pentru care persoana a contribuit la bugetul asigurărilor sociale de stat.

CHIȘINĂU, 7 iun – Sputnik. Curtea Constituțională a pronunțat hotărârea privind excepția de neconstituționalitate a unor prevederi din Legea privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale şi din Regulamentul cu privire la condițiile de stabilire, modul de calcul și de plată a indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă. Sesizarea cu privire la examinarea constituționalității acestor documente a fost depusă la Curte de către avocatul Vasile Iamandii.

Potrivit art. 7 alin. (17) din Lege, care a fost contestat, indemnizaţiile de asigurări sociale nu se recalculează, cu excepţia cazurilor legate de modificarea legislaţiei privind modul de salarizare. Aceleaşi prevederi se regăsesc şi la pct. 89 din Regulamentul aferent, aprobat de Guvern.

Врач беседует с будущими мамами в центре по ведению беременности и родов - Sputnik Moldova
Republica Moldova
A fost extins concediul de maternitate pentru mamele cu tripleți sau cvadrupleți

Curtea a menționat că, potrivit articolul 7 alin. (1) din Legea privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale, baza de calcul a indemnizaţiilor de asigurări sociale o constituie venitul mediu lunar asigurat realizat în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii producerii riscului asigurat, venit din care au fost calculate contribuţiile individuale de asigurări sociale.

Alineatul (17) al articolului menționat stabileşte că indemnizaţiile de asigurări sociale, stabilite în conformitate cu legea, printre care este enumerată și indemnizația de maternitate, nu se recalculează, cu excepţia cazurilor legate de modificarea legislaţiei privind modul de salarizare.

Curtea a constatat că, în speţă, a fost invocată neincluderea unor venituri în baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate, iar autoritatea competentă a refuzat să corecteze cuantumul indemnizaţiei stabilite, făcând trimitere la normele contestate, potrivit cărora recalcularea este interzisă în cazul în care indemnizaţiile au fost deja stabilite.

Curtea a reţinut că interzicerea recalculării indemnizaţiilor de asigurări sociale, ca urmare a comiterii unei erori, poate aduce atingere semnificativă cuantumul indemnizaţiei pentru care persoana a contribuit la bugetul asigurărilor sociale de stat prin sumele achitate anterior. În acelaşi timp, Curtea a observat că, atunci când beneficiarului i-a fost stabilit şi plătit o indemnizaţie mai mare decât prevede legea, drepturile statului sunt restabilite. În acest sens, art. 32 din Lege prevede că sumele necuvenite sunt restituie fie de persoanele responsabile de transmiterea datelor sau de stabilirea indemnizaţiei, fie de beneficiar în cazul prezentării unor acte false.

Curtea a concluzionat că interpretarea eronată dată de Casa Națională de Asigurări Sociale a condus la stabilirea unei practici administrative greșite privind recalcularea indemnizaţiilor stabilite în cazul comiterii unor erori, fapt care aduce atingere mai multor articole din Constituţie.

Astfel, Curtea Constituţională a recunoscut constituțional articolul 7 alin. (17) din Legea privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale și pct. 89 din Regulamentul cu privire la condițiile de stabilire, modul de calcul și de plată a indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă, în măsura în care interdicţia recalculării indemnizaţiilor de asigurări sociale stabilite nu este aplicabilă în cazul comiterii unor erori la determinarea bazei de calcul a indemnizaţiei.

Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0