Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Președintele Lukașenko, despre asemănarea dintre moldoveni și belaruși

© Facebook / Guvernul Republicii MoldovaPavel Filip și Alexandr Lukașenko
Pavel Filip și Alexandr Lukașenko - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul întâlnirii cu premierul Pavel Filip, președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, și-a amintit cu emoție despre vizitele sale în Moldova

CHIȘINĂU, 6 iun — Sputnik. Belarușii sunt bucuroși de oaspeții din Moldova, iar Chișinăul poate conta oricând pe Belarus ca pe un partener de încredere, a declarat Lukașenko, transmite Sputnik Belarus.

„Acesta este un ținut cald, și nu doar pentru că are o climă caldă, ci pentru că acolo sunt oameni minunați care au ceva asemănător cu harnicii belaruși", a spus liderul belarus la întrevederea cu premierul Republicii Moldova, Pavel Filip.

Experiența sovietică

Президент Беларуси Александр Лукашенко - Sputnik Moldova
Lukașenko a felicitat românii cu ocazia Zilei Naționale a României

Lukașenko și Filip au discutat posibilitatea ieșirii Moldovei pe piața belarusă, precum și alte aspecte ale colaborării economice dintre cele două țări.

Potrivit lui Lukașenko, Belarus este gata să-și împartă experiența cu Moldova, ca pe vremurile sovietice.

Președintele consideră că este posibilă extinderea creării în Belarus a întreprinderilor mixte moldo-belaruse, inclusiv a celor de fabricare a produselor alimentare pentru copii, a sucurilor, care ulterior pot fi livrate și pe alte piețe.

Susținerea din partea Moldovei

Șeful statului belarus a mulțumit pentru sprijinul acordat de partea moldavă în privința vectorului occidental: „Moldovenii într-adevăr manifestă o atitudine frățească față de problemele noastre și ne susțin încercând să le explice aprigilor politicieni din Europa ce reprezintă Republica Belarus și care este politica noastră", a constatat Lukașenko.

Recunoștința Chișinăului

Prim-ministrul Pavel Filip şi omologul său belorus, Andrei Kobeacov - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Decis: Lukașenko aduce MAZ-ul în Moldova

La rândul său, Pavel Filip a spus că relațiile dintre cele două state au atins un nivel înalt.

„În momentele în care ne-a fost greu, Belarus ne-a dat prietenește o mână de ajutor. De exemplu, câțiva ani în urmă, când au apărut anumite probleme cu unele piețe din țările CSI. Noi nu vom uita acest lucru și vom face tot posibilul pentru ca bunele relații să se dezvolte în continuare", a declarat Filip.

Acesta a specificat că în Moldova a început asamblarea troleibuzelor din Belarus, funcționează linia de asamblare a tractoarelor. Premierul a menționat că la noi este înalt apreciată tehnica din Belarus, dat fiind raportul optimal „preț-calitate".

Afaceri și cultură

Aflat în vizită oficială la Minsk, în perioada 6 — 7 iunie, premierul Pavel Filip urmează să participe la lucrările Forumului Oamenilor de Afaceri și la Zilele Culturii Moldovenești. Totodată, șeful Cabinetului de Miniștri al Republicii Moldova va vizita expoziția „Belagro-2017", care a fost inaugurată astăzi la Minsk.

Alături de premierul Filip, din delegația moldovenească fac parte ministrul Economiei, Octavian Calmâc; ministrul Culturii Monica Babuc; bașcanul Găgăuziei Irina Vlah; ministrul adjunct al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Lilian Darie, viceministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor; Sergiu Bucătaru; viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Iurie Ușurelu.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0