Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Autoritățile au nevoie de o lună pentru a soluționa problema evacuării gunoiului

© Sputnik / Rodion ProcaTomberoane de gunoi în Chișinău
Tomberoane de gunoi în Chișinău - Sputnik Moldova
Abonare
Pavel Filip a declarat luni că problema deșeurilor menajere din Capitală va fi soluționată în timp de o lună, învinuind autoritățile locale de agravarea situației

CHIȘINĂU, 6 iun — Sputnik. Prim-ministrul Pavel Filip a convocat ieri seară ședința Comisiei pentru Situaţii Excepţionale în cadrul căreia a fost discutată problema evacuării deşeurilor din Chişinău. Șeful executivului a promis că gunoiul va fi scos din oraș începând cu ziua de marți.

Chișinăul se confruntă de câteva zile cu o situație extrem de gravă. Gunoiul nu este evacuat din cauză că locuitorii comunei Bubuieci au blocat accesul autospecialelor spre platforma din localitate. Oamenii cer ca deșeurile să fie depozitate în altă parte sau să fie construită o întreprindere de prelucrare a acestora.

Мусор в Кишиневе - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Criza deșeurilor: Chișinăul, sub riscul izbucnirii ciumei, encefalitei și rabiei

Premierul a menționat că ședinţa Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a fost convocată la solicitarea Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Mediului, care au invocat pericolul apariției unei situații epidemiologice în Chişinău.

Totodată, reprezentanții guvernului s-au întâlnit ieri cu factorii de decizie din cadrul Primăriei şi cu un grup de persoane delegat de localnicii satului Bubuieci.

Pavel Filip a menționat că soluționarea problema deșeurilor menajere a fost tergiversată pe parcursul mai multor ani, iar vina pentru asta o poartă Primăria Chișinău.

Prim-ministrul şi localnicii din Bubuieci au avut un dialog constructiv și au identificat de comun acord o soluţie privind evacuarea gunoiului din Chişinău. Astfel că procesul va începe chiar astăzi.

„Cu părere de rău, este o situaţie excepţională şi trebuie să intervenim. Suntem gata să le întindem o mână de ajutor colegilor de la Primărie, dar nu putem face minuni peste noapte şi avem nevoie de maxim o lună pentru a rezolva situaţia creată", a subliniat Filip.

Premierul a menționat că este nevoie de o viziune complexă și de soluții de perspectivă în această chestiune.

„Nu vrem să venim cu soluţionarea problemei pentru o zi, ci cu o rezolvare de perspectivă, prin eliminarea cauzelor. Urmează să stabilim o viziune complexă pe ţară privind managementul deşeurilor şi acţiunile care trebuie întreprinse în acest sens", a declarat şeful Cabinetului de Miniştri.

Amintim că premierul Pavel Filip dispus crearea unui grup de lucru care să analizeze detaliat situaţia creată şi să vină cât mai curând posibil cu propuneri raţionale, concrete, care să poată fi realizate în timp util.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0