Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Moskalkova: Rusia se confruntă cu probleme sociale din cauza imigranților

© Sputnik / Илья Питалев / Accesați arhiva multimediaТатьяна Москалькова
Татьяна Москалькова - Sputnik Moldova
Abonare
La centrul de presă multimedia al AIP „Rossia Segodnea” a avut loc o conferință de presă susținută de Tatiana Moskalkova, avocat parlamentar din Federația Rusă, care a prezentat totalurile activității pe parcursul unui an

După conferința de presă, corespondentul Sputnik Lev Râjkov i-a adresat Tatianei Moskalkova câteva întrebări cu privire la drepturile migranților care muncesc în Rusia.

—  Tatiana Nicolaevna, cât de des apelează la Dvs. cetățenii țărilor-membre ale Uniunii Economice Eurasiatice?

—  Toate adresările țin de încălcarea drepturilor lucrătorilor migranți. În cea mai dezavantajoasă situație se află cetățenii țărilor care nu fac parte din Uniunea Economică Eurasiatică, pe când cei din țările-membre au mai multe avantaje la angajarea în câmpul muncii.

Aceștia au posibilitatea să se angajeze la serviciu în baza carnetului de muncă, fără cotă și fără aviz special. În acest context, numărul plângerilor a scăzut brusc.

—  Ce-i frământă cel mai mult pe migranți la momentul de față?

—  Problema obținerii cetățeniei ruse. Ei ar dori s-o obțină într-un mod simplificat. Deocamdată această problemă nu este soluționată, deoarece acum Rusia cântărește care este povara socială. Trebuie să porți răspundere pentru deciziile adoptate. Este vorba de cheltuieli suplimentare pentru educație, medicină și toate celelalte. De aceea, sunt respectate procedurile prevăzute în permisul de ședere provizorie: imigranții primesc inițial dreptul de ședere, iar cetățenia — mai târziu.

— În afară ce cetățenie, mai există vreun spectru de probleme acute?

—  Acestea sunt probleme legate de rețineri, învinuiri, când migrantul întâmpină greutăți în a-și găsi un avocat, fiindcă această procedură costă destul de mulți bani. Acestea sunt apelările pe care le primim. Multe țin de deportări. Oamenii se roagă să nu fie deportați.

Conform deciziei de judecată, imigranții care au încălcat termenul de ședere în Rusia urmează să fie plasați în Centre speciale de întreținere temporară a cetățenilor străini, după care aceștia sunt deportați. Iar mulți dintre ei au aici familii.

Eu intervin pe lângă serviciile respective ca aceste persoane să nu fie deportate.

Pentru că nu este corect să-i facă să revină în țara în care nu au nici locuință, nici un loc de muncă. Pe când în Rusia, conform actelor de care dispun, ei au familie și serviciu.

Trebuie să fie instituite amenzi mai mari, răspunderea administrativă, astfel încât acești oameni să nu fie pedepsiți cu deportarea.

—  În SUA, copilul care s-a născut pe teritoriul acestui stat devine în mod automat cetățean american. Este posibil acest lucru în Rusia?

—  În cazul în care unul dintre părinți este cetățean al Rusiei, nu există nici o problemă. Însă dacă ambii părinți sunt cetățeni străini, obținerea în mod automat a cetățeniei ruse nu este întru torul justificată. Atât din punct de vedere etic, cât și economic. Până la vârsta de 18 ani copilul trebuie să dețină aceeași cetățenie ca și părinții săi.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0