Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Locatarii nu-și vor mai putea parca mașinile în curtea blocului

© Sputnik / Алексей Филиппов / Accesați arhiva multimediaMașini parcate în oraș
Mașini parcate în oraș - Sputnik Moldova
Abonare
Proprietarii de apartamente din Moldova se pot ciocni cu anumite surprise – Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a elaborat o serie de interdicții și limitări

CHIȘINĂU, 2 iun — Spuntik. Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor intenționează să impună o serie de interdicții pentru locuitorii blocurilor din Republica Moldova. Instituția a elaborat și a propus spre discuții publice noul regulament pentru acordarea serviciilor comunale și necomunale, exploatarea și administrarea spațiului locativ.

Potrivit autorilor proiectului, reglementările anterioare s-au învechit și au nevoie de o revizuire. În special, noul regulament prevede că locuitorii blocurilor, care au operat modificări în structura apartamentului fără aprobările necesare vor fi nevoiți să readucă pe cont propriu apartamentele la forma inițială, conform planului cadastral.

Vitalie Rapcea - Sputnik Moldova
Ministerul Transporturilor urmează să rezilieze încă două contracte

Legea interzice instalarea în apartamente a secțiilor adiționale de calorifere. De asemenea, locuitorii vor fi obligați să mențină instalațiile tehnice și inginerești în forma în care sunt fixate în proiect.

În același timp, autorii proiectului intenționează să interzică blocarea și limitarea accesului în subsoluri, pe acoperiș, în holurile comune și ieșirea de rezervă. Este interzisă creșterea animalelor, păsărilor și insectelor în locurile de utilitate publică, anunță autorii proiectului de lege. Antenele parabolice și bateriile solare ar putea fi demontate dacă au fost instalate fără acordul locatarilor.

Unele interdicții vizează și teritoriile adiacente blocului. În special, Ministerului Dezvoltării Regionale propune interzicerea sădirii copacilor și arbuștilor în zonele în care există instalații inginerești subterane. De asemenea, este interzisă îngrădirea și utilizarea în scopuri personale a teritoriului aflat în preajma blocului locativ. Potrivit proiectului de regulament elaborat de Minister, este interzisă parcarea automobilelor în curte, cu excepția unor locuri special amenajate.

Documentul prevede și niște drepturi pentru locatarii blocurilor. Aceștia vor putea efectua din cont propriu lucrări de reparație a spațiilor nelocative. În acest scop, proprietarii de apartamente vor trebui să încheie contracte cu administratorul blocului care va compensa cheltuielile pentru reparație.

Documentul determină și nivelul de responsabilitatea pentru pierderea unor cantități de apăr. Astfel, pierderile interne de apă vor fi compensate de cei care gestionează aceste rețele. Pierderile rezultate din scurgerea apei din rețelele de transportare, care trec prin blocurile locative, vor fi asumate de furnizorul de servicii comunale.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0